Ovako možeš nekome spasiti život: Jesi li i ti u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica?

Foto: Arhiva

TIJEKOM jučerašnje akcije na zagrebačkom Jarunu povodom manifestacije "Karavana za život", 25 građana upisalo se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi u akciji upisa koju je Zaklada Ana Rukavina organizirala na poziv Udruge Karavana za život "bikeri na cesti", građani su povećali šanse za život teško oboljelih, poručuju iz zaklade.

Sudionici i posjetitelji Karavane za život koji su dali svoju krv za tipizaciju pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide) u koji je do sada prijavljeno 36.809 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 2.513 doza krvi iz pupkovine iz Hrvatske i dana nada za spas 41 života. Od toga je 24 transplantata bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 17 za primatelje izvan Hrvatske.

Poruka svake akcija upisa koje Zaklada Ana Rukavina održava diljem Hrvatske je "lijek je u nama". Njime se podsjeća da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Potrebno je samo upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi.

Pročitajte više