Ovo je čovjek koji je spasio Bandića: 15 milijuna za Hanžekovića je sitniš

Foto: FAH

MARIJAN HANŽEKOVIĆ jučer je jednostavno otišao u banku, digao kredit na 15 milijuna kuna, te ih položio kao jamčevinu kojom je Milana Bandića izvukao iz pritvora. Malo koji odvjetnik tako bi nešto uopće mogao (a kamoli htio) napraviti za svog klijenta. No, predmetna svota, astronomska za većinu hrvatskih građana, Hanžekoviću očito nije zadavala pretjerane glavobolje.

Hanžekovića smatraju jedim od najmoćnijih hrvatskih odvjetnika. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Hanžeković upravlja svotom od 6,1 milijuna eura. Njegovo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri ima 104 zaposlena, a prošle godine uprihodovalo je 46,7 milijuna kuna, uz neto dobit od 6,5 milijuna kuna. Niti jedan odvjetnički ured u Hrvatskoj po prihodima se ne može mjeriti s Hanžekovićevim.

Jedan od glavnih razloga poslovnog uspjeha Hanžekovićevog ureda su ovrhe. Posao naplate dugovanja Hanžekovićev ured odrađuje za gigante poput HT-a, HRT-a, ali i Zagrebačkog holdinga. Koliko je unosan posao s ovrhama, dovoljno govori podatak da za dug u iznosu od tisuću kuna uglavnom plaća dodatnih 900-tinjak kuna za ovršne troškove.

S obzirom da je upravo Bandić jedan od ljudi koji su Hanžekoviću omogućili unosne poslove s Holdingom, odnosno gradskim firmama poput Čistoće, ne može se pobjeći od pitanja uzvraća li Hanžeković uplatom jamčevine Bandiću uslugu.

> Bandić u sukobu interesa? "Hanžekovićev poklon od 15 milijuna kuna nije smio primiti"

Obogatio se na Dinersu

No, pravnički poslovi nisu Hanžekovićev jedini biznis. Hanžeković je 2007. godine Erste banci prodao kartičarsku kuću Diners, u kojoj je bio suvlasnik. Ukupna vrijednost transakcije bila je 150 milijuna eura, a Hanžeković je zaradio 51 milijun eura.

Zarađeni novac Hanžeković je iskoristio za kupnju većinskog udjela u farmaceutskoj tvrtki Genera. Navodno ga je to koštalo 25 milijuna eura. Ova je firma prošle godine zaradila 186,9 milijuna kuna, uz dobit od četiri milijuna kuna.

U Hanžekovićevom vlasništvu je i firma Hanza nekretnine, koja je prošle godine imala 9,3 milijuna kuna prihoda, uz neto dobit od 2,8 milijuna kuna. Svoj novac Hanžeković je investirao i u Questus fond Borislava Škegre, kao i u Optima telekom. U obje ove firme Hanžeković je bio u nadzornom odboru, a sjedio je i u nadzornim odborima Croatia Airlinesa, HOK osiguranja, Nogometnog kluba Dinamo...

Ove je godine Hanžeković u predstečajnoj nagodbi postao vlasnik čak 90 posto koncerna Europapress holding Ninoslava Pavića. No, navodno je Hanžeković prilikom pokušaja preuzimanja EPH naišao na poteškoće, zbog čega se, prema kuloarskim pričama, nalazi u otvorenom sukobu s Pavićem.

Pročitajte više