"Ovo je parodija pravosuđa": Egipatski sud novinare Al Jazeere osudio na 7 do 10 godina zatvora

Screenshot: Al Jazeera

EGIPATSKI sud osudio je u ponedjeljak na zatvorske kazne od sedam do deset godina tri novinara katarske tv postaje Al-Jazeera, optužene da su pružali podršku Muslimanskom bratstvu svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Egipatski Kanađanin Muhamed Fadel Fahmi, šef ureda Al-Jazeere prije nego je postaja zabranjena u Egiptu i njegov australski kolega Peter Greste osuđeni su na sedam godina zatvora, dok je Egipćanin Baher Muhamed dobio istu kaznu kojoj je pridodana još jedna u trajanju od tri godine te će on u zatvoru morati provesti 10 godina. Sva trojica su bila u pritvoru gotovo 160 dana.

U okviru te afere koja je izazvala međunarodni prosvjed, još 11 optuženika kojima je suđeno u odsutnosti osuđeno je na 10 godina zatvora.

Ukupno su 16-orica optužena za pripadnost "terorističkoj organizaciji" Muslimansko bratstvo te da su željela "naškoditi ugledu Egipta", a četiri stranca da su širila "lažne vijesti" kako bi podržali Bratstvo.

Nedavno je jedan reporter Al Jazeere Arabic Abdullah al-Shamy pušten iz egipatskog pritvora u kojem je bez optužnice protiv njega proveo 10 mjeseci.

Abdullah al-Shamy je napustio zatvor u Kairu 307 dana nakon što je uhićen 14. kolovoza 2013. godine kada je radio na reportaži o nasilnom razbijanju protestnog skupa u kairskoj Rabaai Aladaweyi, objavila je ta medijska mreža.

Zatvoreni novinar više je od 100 dana proveo u štrajku glađu iz protesta zbog njegovog pritvaranja bez suđenja.

Novinari širom svijeta ranije su se uključili u viralnu kampanju kojom su prosvjedovali protiv uhićenja osoblja Al Jazeere u Egiptu. U kampanji je sudjelovalo najmanje 30 država širom svijeta, više od 69.200 ljudi napisalo je status na Twitteru koristeći hashtag "FreeAJStaff", a ukupno je napisano više od 181.600 tweetova u kojima se poziva na njihovo oslobađanje. Te poruke doprle su do najmanje 74,4 milijuna ljudi.


Dok egipatske vlasti tvrde da su novinari Al Jazeere širili lažne vijesti, ta medijska mreža u svojim priopćenjima odbacuje te optužbe i zahtijeva njihovo bezuvjetno puštanje na slobodu.

UN: Masovni procesi u Egiptu su "parodija pravosuđa"

Masovni procesi u Egiptu koji su završili s više od 220 smrtnih presuda su "sramotni i predstavljaju parodiju pravosuđa", rekla je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay.

U priopćenju objavljenom u Ženevi, Pillay je izjavila da je "šokirana i prestravljena" presudama i kaznama od sedam do deset godina zatvora za trojicu novinara katarske tv Al Jazeera, optuženih da za podršku Muslimanskom bratstvu svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

U toj aferi drugih jedanaest optuženih u odsutnosti, među kojima trojica stranih novinare, dvojica Britanaca i jedna Nizozemska, osuđeni su na desete godina zatvora.

Ona je ocijenila da su optužnice novinara preopćenite i neodređene i daju dojam da im je stvarna meta sloboda izražavanja.

"Nije zločin imati kameru ili pokušati utvrditi različita stajališta o jednom događaju. Nije zločin kritizirati vlasti i razgovarati s osobama koje imaju nepopularna stajališta", inzistirala je i pozvala egipatske vlasti da bez odgode oslobode sve novinare i predstavnike medija.


Te presude kao i potvrde smrtnih kazni u subotu za 183 pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, među kojima je i šef Muslimanskog bratstva Mohamed Badie, izrečene su nakon pravosudnih procedura "obilježenih nepravilnostima i kršenjima međunarodnog prava", ukazala je.

Egipat je odbacio inozemne kritike svojega pravosudnog sustava i uplitanje u njegove unutarnje stvari.

Pillay je kritizirala "sve strožu represiju i fizičke napade na medije i članove civilnog društva u Egiptu" i istaknula je krajnju zabrinutost ulogom pravosudnog sustava u toj represiji.

Pillay je također istaknula da egipatske pravosudne vlasti pribjegle antiterističkom zakonu u slučaju novinara, ali i u slučaju više od 1.100 osoba osuđenih ranije ove godine zbog sudjelovanja u prosvjednima prošlog ljeta.

Pillay drži da smrtne presude aktivistima u Egiptu dovode u pitanje ugled Egipta i njegovog pravosudnog aparata kao neovisne institucije.

Američki državni tajnik John Kerry je presude trojici novinara al- Jazeere na kazne od 7 od 10 godina zatvora nazvao zastrašujućima.

"Presude u ponedjeljak su zastrašujuće i drakonske", rekao je Kerry na konferencija za novinare u Bagdadu.

Pročitajte više