Ovo je pravi razlog za legalizaciju: Kanabis liječi rak!



STABLJIKA kanabisa sadrži supstance koje liječe rak, otkrili su Pierre Desprez i Sean McAllister s California Pacific Medical Centra u San Franciscu. Dvojica znanstvenika uspjeli su dokazati da marihuana zaustavlja metastaziranje agresivnih karcinoma, prenosi Huffington Post.

Desprez se već 20 godina bavi izučavanjem gena ID-1, koji uzrokuje širenje stanica raka u ljudskom tijelu. Godinama je Desprez pokušavao pronaći način da zaustavi metastaziranje karcinoma, ali prvi ohrabrujući rezultati počeli su stizati tek nakon što se udružio s McAllisterom, koji je izučavao Cannabidiol (CBD), supstancu koju sadrži biljka marihuane.

Kanabis sadrži supstancu koja zaustavlja širenje raka

Dva su znanstvenika krenuli u eksperiment kako bi doznali na koji će način CBD reagirati u dodiru s genom ID-1. Rezultati su bili nevjerojatni. "Shvatili smo da Cannabidiol zapravo može 'ugasiti' ID-1. Stanice raka prestale su se širiti i vratile su se u normalu", kaže Desprez.

"Da smo radili odvojeno, ne bismo stigli do ovog otkrića. Zbog toga je kolaboracija izuzetno bitna za znanstveni rad", kaže Desprez, dodajući da jedva čeka da započne s kliničkim testovima, nakon što su laboratorijski testovi i ispitivanja na životinjama iznjedrili i više nego zadovoljavajuće rezultate.

Medicinska je zajednica za Desprezove i McAllisterovo istraživanje prvi put čula još 2007. godine. U međuvremenu su postigli znatne napretke, shvativši da bi tretman CBD-om najviše uspjeha mogao imati kod vrsta karcinoma koji se smatraju najagresivnijima, poput tumora na mozgu ili raka prostate, gdje se bilježe visoke razine ID-1.

Nije dovoljno samo zapaliti joint

Nažalost, da bi tretman bio uspješan, neće biti dovoljno samo zapaliti joint. Pušenjem marihuane se ne mogu u tijelo unijeti količine CBD-a koje bi bile dovoljne da se zaustavi širenje karcinoma. Na testovima sa životinjama Desprez i McAllister su koristili injekcije s koncentratom CBD-a, a pokušavaju napraviti i tabletu.

Trenutno rade na sintetiziranju ove supstance, kako bi je učinili jačom i efektivnijom. Također, vjeruju da će zahvaljujući sintetiziranom CBD-u lakše dobiti dozvolu za daljnje istraživanje i pokuse na ljudskim pacijentima.

Pročitajte više