Ovo nije krah, ovo je katastrofa: Industrijska proizvodnja Hrvatske pala za 9,4 posto!

NITKO nije očekivao da će šest mjeseci nakon dolaska nove Vlade gospodarska situacija biti puno gora od one što se očekivala. Da je tome tako svjedoče i danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u travnju ove godine pala za 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je najvećem padu koji je zabilježen od studenoga 2009. godine kada je zabilježen pad od rekordnih 9.9 posto.

Ukupni pad od nove godine iznosi 7,1 posto

Mala je utjeha kako je industrijska proizvodnja zapravo porasla za 1,2 posto u odnosu na ožujak ove godine, jer se radi o desezoniziranim podacima.

Optimistične najave govorile su kako bi Hrvatska uslijed trenutne gospodarske situacije mogla očekivati pad od 3 posto, dok su oni pesimističniji najavljivali pad od 7 posto no nitko nije očekivao pad veći od 9 posto.

S obzirom da je industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažne stope rasta i u prva tri mjeseca ove godine, podaci za razdoblje od siječnja do travnja pokazuju pad industrijske proizvodnje od 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nema poboljšanja ovog ljeta

"Promatrajući prema kategorijama GIG-a tijekom prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad je zabilježen u svim područjima, pri čemu su negativni trendovi bili najviše izraženi kod intermedijarnih proizvoda (-12,7 posto) i kapitalnih proizvoda (-10,9 posto)", stoji u današnjoj analizi RBA. 

Visoki pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju nagovješćuje negativan rezultat BDP-a, stoji u analizi, a usporavanje gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije potpomognuti su slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju.

"Zamjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci", zaključuje se u analizi.

Pročitajte više