Pacijenti u zagrebačkoj Klinici za tumore napokon dobili lijekove! Ministarstvo krivnju prebacuje na ravnatelja!

"SVE je u redu! Lijekovi su stigli na kliniku i sestre sada idu po njih", kazao nam je predstojnik Klinike za tumore u Zagrebu Danko Velimir Vrdoljak. Podsjetimo, u srijedu smo objavili da je na Klinici došlo do nestašice lijekova pa su pacijenti morali čekati na kemoterapiju.

Iza "nestašice" je stajala birokracija, odnosno limiti koje Klinika ima pri nabavci lijekova. Tada nam je Vrdoljak objasnio da lijekovi iz uvoza često "zapnu", jer ih nabavljaju na dnevnoj i tjednoj osnovi zbog limita koje imaju.

> Tko je kriv? Lijekovi "zapeli" na uvozu, pacijenti u Zagrebu ostali bez kemoterapija!

Zbog toga što je jučer bio neradni dan, u Hrvatskoj se slavilo Tijelovo, pacijenti su svoje lijekove dobili tek danas. Onkolog Vrdoljak nas je uvjeravao kako kašnjenje u nabavci lijekova i njihova nestašica ne utječe na samo zdravlje i proces liječenja onkoloških pacijenata jer "tih dan, dva, tri - ništa ne znače". Veću količinu "skupih stranih lijekova" na Klinici ne mogu nabaviti, jer su limitirani sredstvima.

Ministarstvo: Način na koji bolnica naručuje lijekove nije u našoj nadležnosti!

Ministarstvo zdravlja odgovorilo je danas na naš upit koji smo im postavili u srijedu. Zanimalo nas je čini li Ministarstvo zdravlja išta po pitanju toga da se ovakve poteškoće u nabavci lijekova ne bi učestalo ponavljale, postoji li mogućnost da Ministarstvo spomenute kvote poveća ili proširi vremenski period kvota kako Klinika u nabavku ne bi morala ići "iz tjedna u tjedan" te jesu li kvote na dnevnoj/tjednoj bazi postavljene isključivo iz financijskih ili nekih drugih razloga?

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Europska komisija je nedavno izvijestila države članice o mogućnosti  pojave određenih problema u opskrbi citostatskim lijekovima na razini Europe u idućih nekoliko mjeseci.


Ministarstvo zdravlja kao krovna institucija dužno je osigurati nesmetanu opskrbu hrvatskog tržišta lijekovima, i poduzeti određene mjere ukoliko je opskrba iz bilo kojeg razloga dovedena u pitanje. U tom kontekstu, slijedom navedene obavijesti Ministarstvo, kao i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode kontinuirano prate situaciju kako na hrvatskom, tako i na europskom tržištu, po pitanju citostatskih lijekova. 

Za većinu lijekova koji se spominju u potencijalnoj defekturi  postoje alternativa-registrirane generičke paralele u RH,  a za one za koje ne postoje Ministarstvo i Agencija su izdavali i nadalje će izdavati dozvole za izvanredni uvoz  potrebnih citostatskih lijekova, i na taj način osigurati kontinuiranu opskrbu navedenim lijekovima na hrvatskom tržištu, kako bi bili dostupni pacijentima kojima su potrebni.

Također ovim putem napominjemo da način na koji će pojedina bolnica, tj. klinika naručivati lijekove za svoje potrebe, nije nikada bio niti jest u nadležnosti Ministarstva zdravlja, već je stvar isključivo organizacije rada unutar bolnice, i odgovornost je predstojnika klinike, odnosno ravnatelja zdravstvene ustanove, koji su dužni osigurati kontinuiranu i nesmetanu opskrbu lijekovima za potrebe svojih pacijenata. "

Pročitajte više