Pacijenti zaraženi ebolom na crnom tržištu kupuju krv izliječenih osoba

Foto: Hina

OČAJNI pacijenti zaraženi ebolom okreću se crnom tržištu i kupnji krvi osoba koje su preživjele opaki virus, javlja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Krv preživjelih, koja se naziva konvalescentni serum, trebala bi sadržavati antitijela koja se bore protiv smrtonosnog virusa. Iako još nije dokazano, ta metoda pokazala je neke obećavajuće rezultate.

"Istraživanja su pokazala kako transfuzija krvi iz preživjelih može spriječiti ili liječiti virus ebole u drugima, no rezultate tih studija još uvijek je teško interpretirati. Ne zna se jesu li antitijela iz plazme preživjelih dovoljna za liječenje ili sprječavanje bolesti. Potrebno je više istraživanja", objavili su iz WHO-a.

Konvalescentni serum korišten je za liječenje pacijenata, uključujući i Amerikanca Ricka Sacra koji se nalazi u bolnici u Nebraski. On je krv dobio od Kenta Brantlyja, sugrađanina koji je preživio ebolu.

Njihova situacija je drugačija od one u Africi. Strahuje se da bi zbog loših uvjeta moglo doći do širenja drugih infekcija uključujući i HIV.

Pročitajte više