Pakistan izvor zaraze: Peshawar je najveći rezervoar polio virusa - uzročnika dječje paralize u svijetu!

Foto: Guliver image/Getty images

PAKISTANSKI grad Peshawar na sjeverozapadu zemlje najveći je rezervoar polio virusa na svijetu, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija. Polio virus je uzročnik dječje paralize.

Pakistan je i jedina od zemalja u kojima je polio endemski u kojoj je broj slučajeva bolesti porastao u proteklih godinu dana i to s 58 na 91 slučaj.

Polio može trajno paralizirati ili ubiti žrtve unutar nekoliko sati od zaraze. Intenzivne kampanje cijepljenja u velikim dijelovima svijeta gotovo su iskorijenile bolest no virus endemski živi u Pakistanu, Afganistanu i Nigeriji.

U Pakistanu su talibani u nekim dijelovima zemlje onemogućili cijepljenje tvrdeći da se radi o pokušaju sterilizacije muslimanskih muškaraca.

Dječja paraliza (poliomijelitis) akutno je infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića. Bolest se javlja endemsko-epidemijski i najčešće obolijevaju djeca. Bolesnik izlučuje viruse preko sline i fecesa, predstavljajući izvor zaraze. Glavni put prijenosa je fekalno-oralni.

Postoji uspješno cjepivo koje se sastoji od atenuiranih (oslabljenih) virusa, a daje se oralnim putem. U Hrvatskoj se daje s navršena tri mjeseca života, nakon 4-6 tjedana (nakon koje se ponavlja doza s istim razmakom), između 15. i 18. mjeseca života, s navršene četiri godine, te prije upisa u prvi razred osnovne škole. Daje se potom u osmom razredu osnovne škole i završnom razredu srednje škole.

Pročitajte više