Pala nagodba: Za 14 iznuda i lihvarskih ugovora Giljanoviću tri godine i deset mjeseci zatvora

NIJE sudac Dinko Mešin imao danas previše posla s Ivanom Giljanovićem, koji je u kratko vrijeme uspio skupiti čak tri optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za ukupno 14 kaznenih djela pokušaja iznude i sklapanja lihvarskih ugovora. Giljanović je, naime, pristao na nagodbu s Državnim odvjetništvom te spremno prihvatio kaznu od tri godine i deset mjeseci. Nije malo, no Giljanović može biti zadovoljan ako se zna da su tužitelji tražili čak devet godina zatvora. Usto, izašao je na slobodu, što vjerojatno ne bi da se kojim slučajem odlučio na suđenje.

Koliko god platili, nije bilo dovoljno

Kako se zna, uhićen je i zatvoren početkom ljeta. Nudio je 300 tisuća eura, ali mu to sud nije prihvatio jer je već spremao bijeg u Dominikansku Republiku. Klupko Giljanovićevih ilegalnih aktivnosti počelo se odmotavati početkom godine. Na mjesečnoj bazi stizale su prijave splitske policije i brojnih oštećenika, kojima se život nakon zelenaške posudbe u Giljanovića pretvarao u pakao. Dužnici su uvjeravani u povrat duga standardnim mafijaškim metodama, koje uključuju i guranje cijevi u usta te pucanje iz vatrenog oružja oko nogu. Kamata je bila tolika da koliko god se plaćalo, nije bilo dovoljno.

Giljanović je tako zaključio tri predmeta, no još ga očekuje postupak za lihvarenje Vlade Žapera, koji je opljačkao nekoliko banaka prošle godine da ga namiri.

Nagodba zaživjela u praksi

Današnje pripremno ročište kod suca Mešina pokazuje da je institut nagodbe lijepo zaživio u kaznenoj praksi te omogućava brzo i efikasno rješavanje predmeta, kako je uostalom i zamišljeno. Osim Giljanovića na nagodbu su pristali i Erik Kojundžić koji je dobio godinu i deset mjeseci zatvora te Henrik Jarc, koji se izvukao uvjetnom jer je imao samo jedno kazneno djelo sklapanja lihvarskog ugovora. Na kraju je preostalo suditi tek optuženom Danijelu Radišiću koji na nagodbu nije htio pristati.

Pročitajte više