Pale cijene metala

Ilustracija: Torsten Batge/Wikipedia

TREND pada cijena koji je započeo sa zlatom u petak se prelio i na druge metale uslijed lošijih od očekivanih podataka iz Kine i eurozone koji potiču zabrinutost oko globalne ekonomije, ipak, dolar je nastavio rasti u odnosu na druge valute nakon što je američka središnja banka potvrdila da je podizanje ultra-niskih kamata na svjež novac još uvijek na rasporedu do kraja godine.

Cijene bakra u Londonu pale su na razine iz 2009. godine nakon vijesti da se kineski industrijski sektor u srpnju sažeo najbrže u posljednjih šest mjeseci. Pad novih narudžbi i velike zalihe izazivaju zabrinutost oko potražnje, piše Reuters.

Tvrtka Markit javlja da je kineski indeks potražnje i nabave za potrebe industrije i proizvođača (PMI) pao na 48.2, niže od očekivanih 49.7 boda. Riječ je o petom mjesecu zaredom u kojem se kineski PMI nalazi ispod razine od 50 bodova koja podrazumijeva kontrakciju.

PMI je pao više nego što se očekivalo i u eurozoni, zahvaljujući Grčkoj koja je koketirala s bankrotom. Prema podacima Markita, on je s 54.2 boda u lipnju pao na 53.7 boda u srpnju, analitičari su predviđali skromno sažimanje od 0.2 boda.

Dok ekonomije u Europi i Aziji pokazuju znakove slabosti, bolja od očekivanih kretanja na američkom tržištu rada podržavaju nakanu FED-a da podigne kamatne stope u dolazećim mjesecima. Vrijednost dolara u odnosu na druge vodeće valute u prosjeku je porasla za 0.3 posto.

"S kakvim smo zagonetkama suočeni: tržište roba viče da globalna ekonomija posustaje, ključna izranjajuća tržišta već vide veliku nepostojanost, ali je najvažnija središnja banka svijeta blizu stezanja monetarne politike," komentirao je za Reuters Michael Every, vođa istraživanja financijskih tržišta u Aziji iz Rabobanka.

Pročitajte više