Pametno ne ulazi u Sabor, M. Puljak: Novi izbori kroz 6 ili 7 mjeseci

Foto: Index

NAKON tek deset mjeseci, oko 3.8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas je imalo priliku izaći na birališta kako bi izabralo novi sastav Hrvatskog sabora te odlučilo tko će sastaviti novu Vladu.

Indexovi reporteri večeras se javljaju uživo iz izbornih stožera svih stranaka za koje se očekuje da će ostvariti zapažene izborne rezultate, a od 19 sati objavljujemo i prve rezultate izlaznih anketa.

>> LIVE STREAM Tijek izborne noći

> UŽIVO IZ STOŽERA HDZ-a

> UŽIVO IZ STOŽERA SDP-a

> UŽIVO IZ STOŽERA MOST-a

> UŽIVO IZ STOŽERA STRANKE ŽIVI ZID


> UŽIVO IZ BANDIĆEVOG STOŽERA

Članovi mlade stranke Pametno izborne rezultate čekaju u zagrebačkom The Movie Pubu. Izbornu noć, kako su već najavili, provest će skromno - svatko će platiti svoje piće, dok će catering platiti oko dvije tisuće kuna.

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, očekuje da će ta stranka ući u Sabor.

Tijek izborne noći:

22:44 Marijana Puljak za Index:

"S HDZ-om i Mostom ne možemo pregovarati jer nisu za modernu i građansku Hrvatsku. I ova takozvana lijeva koalicija također je u posljednje vrijeme stavljala u pitanje neke civilizacijske vrijednosti koje smo dosegli kao društvo, na sličan način su upravljali državom kao i HDZ, kroz političku trgovinu i klijentelizam, ali s njihove strane vidimo nastojanja i ljude koji u tome nisu sudjelovali proteklih 25  godina. Kada vidimo da se zalažu za iste vrijednosti kao i Pametno, možda možemo s njima razgovarati. Bit će zanimljivo gledati vrijeme nakon izbora, nadam se da nećemo opet imati mukotrpno formiranje Vlade, ali sve mi se čini da ćemo imati nove izbore nakon 6 ili 7 mjeseci."

22:14 "Ako nova vlada bude sastavljena od HDZ-a i Mosta, mi sigurno nećemo sudjelovati u njoj. U tom slučaju bit ćemo aktivna oporba. Kako trenutno stvari izgledaju, ponovno ćemo imati nestabilnu vladu tako da me ne bi čudilo da za šest mjeseci ili godinu dana ponovno imamo izbore", rekao je Ivica Puljak.

22:03 Nakon 24 posto obrađenih biračkih mjesta stranka Pametno osvaja jedan mandat u Saboru.

21:59 Nije baš neočekivano, tome smo se nadali zbog toga što smo dobro radili. Uložili smo puno manje novca, ali više ljudskog potencijala. Mi ćemo zastupati istu politiku koju smo zastupali u kampanji. Želimo odgovornu, moralnu, transparentnu Hrvatsku. Nismo doveli u pitanje ljudske vrijednosti, i za njih ćemo se zalagati.

Nadamo se da ćemo imati dva saborska zastupnika. Jasno smo rekli za koje se vrijednosti zalažemo. Ne vidimo da se za njih zalažu ni HDZ, ni SDP, ni MOST. Otvoreni smo za suradnju s opcijama koje će ispunit naše političke ciljeve.

21:00 Marijana Puljak za Index:

Nakon završnih izlaznih anketa pokazalo se ono čemu smo se nadali. Posljednjih dana vidjeli smo sve veću podršku, sve više graďana nas prepoznaje kao zaista prvi i, mogu slobodno reći, jedini izbor moderne graďanske Hrvatske koja se zalaže za vrijednosti liberalne demokracije. Podrška je rezultirala jednim mjestom u saboru, vidjet ćemo hoće li biti još koje do kraja večeri. Graďani će konačno imati jednog zastupnika koji će pokazati kako se saborski zastupnik treba ponašati, odgovorno I dosljedno obavljati posao. Saborski zastupnik koji će zastupati interese graďana, a ne svoje osobne. Bili smo otvoreni sa svojim programom I vrijednostima za koje se zalažemo. Nismo se bavili lažnim obećanjima, populizmom, brojkama koje smo izvukli iz rukava. Trud. I uporan rad su se isplatili. Ovo je samo jedna stepenica na dugoročnom putu stranke Pametno", rekla je Marijana Puljak za Index.

20:50  Ivan Zelenić, supredsjednik stranke Za Grad:

"2013. godine u isto vrijeme Za Grad u Zagrebu i Pametno u Splitu krenuli su mijenjati gradsku politiku, način na koji ona funkcionira. Dijelimo iste vrijednosti i iste ideale i stoga smo na ovim izborima nastupili zajedno. Vjerujemo da će građani Hrvatske prepoznati te ideale i dati nam priliku da ih predstavljamo. Kako stvari za sada stoje, jedan mandat je tu. Nadam se da će biti još koji."

20:05 "Očekujemo da imamo granične mandate u Zagrebu i Splitu. Izlazne ankete nam daju šansu za jedan mandat. Nadamo se da ćemo dobiti još jedan mandat", rekao je Ivica Puljak.

20:00 Prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa stranka Pametno dobiva jedan mandat.

The Movie Pubom se prolomio pljesak.

20:04 Pametno je, znalo se prije izbora, najveće šanse imao u prvoj i desetoj izbornoj jedinici. Prema najnovijim rezultatima Pametno će imati svog predstavnika u Saboru i to Ivicu Puljka, nositelja liste u I. izbornoj jedinici.

19:45 Marijana Puljak iz Splita je komentirala rezultate izlaznih anketa.

"Nema razočaranja. Gradimo političku opciju na dugu stazu.

"Naš će predstavnik pokazati što znači biti saborski zastupnik, kako se treba ponašati, kako treba zastupati interese građana, kako ne trgovati i ne manipulirati. On će biti odgovoran i dosljedan zastupnik koji će poštovati interese građana, a ne osobne interese." Opširnije

19:16 "Očekujemo da bi barem netko iz stranke mogao ući u Sabor. Zašto? Zato da u njemu pokušamo uspostaviti jedan drugačiji način komuniciranja koji se temelji na dokazima, na podacima, na analizama, bez ikakvog vrijeđanja; u kojem se govori o predmetu rasprave" odgovorio je na pitanje koja su mu očekivanja akademik Vlatko Silobrčić, jedan od vodećih članova stranke Pametno.

19:00 Prema rezultatima izlaznih anketa, stranka Pametno nije osvojila niti jedan mandat u Saboru.

Pročitajte više