Papa Franjo za Svjetski dan mira izabrao temu suvremenog ropstva: "Ta pošast i dalje postoji"

Foto: Hina

PAPA Franjo je za geslo Svjetskog dana mira kojim za Katoličku Crkvu počinje nova, 2015. godina, izabrao borbu protiv svih oblika ropstva u suvremenom svijetu, priopćila je u četvrtak Sveta Stolica.

Pape svake godine unaprijed izabiru temu za sljedeću godinu koja će usmjeravati njihove prioritete, jednako tako i u diplomaciji Svete Stolice. Svjetski dan mira se svake godine slavi 1. siječnja.

"Ne više robovi, nego braća", geslo je koje je izabrao Papa iz Argentine, sukladno jednom od svojih prioriteta, a to je borba protiv krijumčarenja ljudi. U više navrata ga je nazvao ranom 21. stoljeća i proljetos je u Vatikanu okupio stručnjake kako bi u suradnji s policijom nekoliko zemalja donijeli konkretne prijedloge.

"Nerijetko se misli, ističe se u priopćenju Svete Stolice, da je ropstvo stvar prošlosti. No ta je društvena pošast veoma prisutna".

"Ropstvo ima brojna gnusna lica: krijumčarenje ljudi, trgovina migrantima, prostitucija, robovski rad, iskorištavanje čovjeka po čovjeku, robovlasnički mentalitet u odnosu prema ženama i djeci. Pojedinci i skupine spekuliraju tim ropstvom bez srama, iskorištavajući tolike sukobe u svijetu, prilike gospodarske krize i korupcije", ističe se u priopćenju.

U ljeto 2013. Sveti Otac je za Svjetski dan mira na 1. siječnja 2014. izabrao geslo "Bratstvo - temelj i put mira".

Pročitajte više