Papina izjava o homoseksualcima odjeknula svijetom: Radi li se o zaokretu u učenju Katoličke crkve?

Foto: Guliver image/Getty images

PAPA FRANJO nastavlja plijeniti pozornost javnosti, kako svojim ponašanjem tako i porukama. Ona posljednja o homoseksualcima, izrečena na povratku iz Brazila već je prozvana zaokretom. No je li on doista učinjen?.

"Ako je osoba gay i traži Boga, i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?".

Papine riječi o homoseksualcima koje se ne smije osuđivati ili marginalizirati, već integrirati u društvo, odjeknule su svijetom uoči njegova povratka u Rim. O bilo kakvom obratu, međutim, nema govora, napominje komentator Darko Pavičić, upućujući na katekizam koji jasno osuđuje grijeh, ali ne i grešnika.

"Možemo reći da je papa naglasio, osvijetlio jednu poruku. Dakle, nema tu nikakvog zaokreta u učenju, to je posve isto bilo, sada je i tako će i ostati. Nema tu nikakvih drastičnih, dramatičnih promjena", kaže poznati komentator crkvenih prilika.

Teolog Adalbert Rebić papinu izjavu promatra samo u kontekstu komentiranja izvješća o gay lobiju u Vatikanu.

"Mi kao svećenici, biskupi, papa nikoga ne osuđujemo dok god od ovoga ne pravi ideologiju i lobij i kao takav onda izaziva druge ljude. I tako treba shvatiti papinu izjavu, jer je tako i rekao", ističe Rebić.

Za Marka Jurčića iz Centra za ravnopravnost LGBT osoba pozitivno intonirane poruke poglavara Katoličke crkve odjeknule su puno snažnije i drugačije no u poznatog teologa. No još važnije mu je kako će one biti primljene u HBK i njima bliskim udrugama.

"Mogli smo ove godine svjedočiti razne istupe, od biskupa pa naniže, gdje se zapravo i gotovo pozivalo na mržnju. Dakle, čini mi se da je puno važnije kako će ubuduće Katolička crkva u Hrvatskoj govoriti o svojim sugrađanima od kojih su mnogi vjernici i članovi crkve. Dakle, puno je važnije kako će kršćani i katolici u ovom slučaju djelovati", smatra Jurčić.

Rebić, međutim, otklanja mogućnost kopernikanskog obrata, a svima koji su ponukani papinom izjavom posumnjali u čvrstinu crkvenih temelja poručuje:

"Tu je vrhunsko naše poštovanje prema tim osobama. Apsolutno. Ali ova druga stvar, ideologija, lobij, svjetonazor, e to ne možemo odobriti, ne možemo prihvatiti", nedvosmislen je Rebić.

S pozicije moralnog kršćanskog autoriteta papa je poslao i takvu poruku, ništa manje ni više od toga, dodaje Pavičić. Jer prema katoličkom učenju homoseksualni čin je grijeh, a papa, zaključuje, sigurno nijedan grijeh neće legalizirati.

"Neće se tu dogoditi ni kod nas neki veliki pomaci. Vrlo je važno naglasiti da je papa tome problemu pristupio na ljudski način, kako crkva treba pristupati svakom problemu, ali ne smije dopustiti legalizaciju grijeha. Ne smije dopustiti relativizam. Ako se stvari oko nas relativiziraju, ako grijeh postane relativan, onda smo društvo i civilizacija koja srlja u propast", zaključuje Pavičić.

Ostaje vidjeti hoće li u istom ili blažem tonu zvučati buduće poruke s Kaptola.

Pročitajte više