Paranoja ili opravdan strah: Nevladine organizacije u Rusiji će se morati registrirati kao strani agenti

DONJI dom ruskog parlamenta danas je odobrio prijedlog zakona koji od svih nevladinih organizacija (NVO) koje se bave političkim aktivnostima, i koje primaju donacije iz drugih država, da se registriraju kao "strani agenti".

Ta će fraza ujedno morati biti istaknuta na svim relevantnim materijalima koje takvi NVO-i koriste. Ruski državni vrh naglašava kako je ovaj zakon potreban da bi se Rusiju zaštitilo od vanjskih utjecaja na unutrašnju politiku. Međutim, kritičari tvrde kako vlasti zakon koriste za obračun s disidentima.

Prema prijedlogu zakona, NVO-i koji se financiraju iz inozemstva morat će prolaziti stalne financijske revizije te dva puta godišnje izdavati izvješća o aktivnostima. Oni koji se ne budu pridržavali tih pravila suočit će se s teškim globama ili čak dvogodišnjom zatvorskom kaznom.

Da bi zakon stupio na snagu moraju ga još potvrditi i gornji dom parlamenta te predsjednik Putin. Šef predsjedničkog vijeća za ljudska prava Mihail Fedotov zatražio je od Dume da odgodi raspravu, kazavši kako bi se prvo trebala pokrenuti opsežna javna rasprava o tome.

Putinova stranka Ujedinjena Rusija tvrdi kako strane vlade koriste NVO-e kao kulisu za uvođenje političkih promjena u Rusiji, "Postoji toliko dokaza o takvim promjenama režima u Jugoslaviji, a sad i u Libiji, Egiptu, Tunisu, na Kosovu - to je ono što se događa u svijetu, neke vlade sustavno rade na mijenjanju režima u drugim zemljama", kazao je zastupnik Ujedinjene Rusije Vjačeslav Nikonov, prenosi BBC. "Ruska demokracija mora biti zaštićena od vanjskih utjecaja", dodao je.

Pročitajte više