Pavošević: Nervozni Barišić je u Carini imao dva milijuna eura na dan kad je ubijen Pukanić!

"TAJ DAN mi se urezao u sjećanje jer je tada ubijen Ivo Pukanić", prisjetila se Branka Pavošević sastanka u Carini na kojem joj je Mladen Barišić predao dva milijuna eura.

> Tijek ročišta

Pavošević se, baš poput Barišića, odlučila braniti šutnjom pa je njene iskaze u Uskoku na Županijskom sudu čitala sutkinja Ivana Čalić. Pavošević je posvjedočila da je "crni fond" najprije punio Ratko Maček, a kasnije je tu dužnost preuzeo Barišić.

Barišićeva nervoza zbog crne aktovke na dan Pukanićeva ubojstva

Sastanci s Barišićem u njegovom uredu u Carini nisu bili rijetkost, saznali smo iz iskaza nekadašnje HDZ-ove računovotkinje. Na tim sastancima bi Pavošević brojila novac koji je Barišić "pribavljao" i nosila ga u stranku. Obično se radilo o ciframa od milijun do dva milijuna kuna.

No, sastanak koji je održan 23. listopada 2008. godine bio je drugačiji od ostalih. Pavošević je ispričala da je Barišić bio nervozan, te ih stalno požurivao u brojenju. Govorio je da novac, koji je bio u crnoj aktovci, treba što prije, najkasnije do 12 sati, odnijeti iz Carine.

Atmosferu u Barišićevom uredu Pavošević je opisala kao vrlo nelagodnu. Samo koji sat nakon sastanka u Carini kojeg je Pavošević opisala, u centru Zagreba odjeknula je eksplozija bombe koja je usmrtila Pukanića i Niku Franjića.

Svi su sve znali

Gotovo da i nema visokog dužnosnika HDZ-a kojeg Pavošević nije "okrznula" u svom iskazu. Novcem iz "crnih fondova" bivša je računovotkinja, kako kaže, raspolagala isključivo po nalogu svojih nadređenih: Ive Sanadera, Mačeka, te bivših tajnika stranke Branka Vukelića i Ivana Jarnjaka.

Novac iz "crnih fondova" isplaćivao se Darku Milinoviću, koji je mjesečno dobivao 10.000 kuna, te Bianci Matković, koja je dobivala 8000 kuna, rekla je Pavošević u Uskoku. Sredstva je dobivao još niz bivših zaposlenika Vlade RH i HDZ-a, a okoristili su se i članovi HDZ-ove mladeži.

Iz "crnih fondova" financirala se skupa odjeća za ženske članove HDZ-a, a zaposlenicima stranke na isti su se način u više navrata isplaćivali regres i božićnica. Za "crni fond" su, proizlazi iz iskaza Pavošević, morali znati i Jasen Mesić i Gordan Jandroković. Na Mesićevo traženje jednoj je osobi povećan iznos mjesečne naknade "na crno", dok je Jandroković sredstvima iz "crnih fondova" uređivao HDZ-ovu središnjicu u Bjelovaru.

Na koncu, da je nešto mutno morala je znati i Jadranka Kosor. Novcem iz "crnog fonda" Pavošević je osobno, u gotovini, platila Ivanu Mišetiću, bivšem direktoru Croatia Airlinesa, kartu za Kosoričin put u Francusku. Pavošević je posvjedočila i da je Kosoričina predsjednička kampanja financirana iz "crnih fondova". U tu svrhu je prikupljeno 9,7 milijuna kuna.

Maček protiv Barišića

Pavošević je Uskoku rekla da je novac za "crni fond" prvi put dobila 2003. godine, i to od samog Sanadera, koji joj je donio oko milijun kuna, u raznim valutama. Najviše se novca, kaže Pavošević, prikupljalo za troškove kampanje, za što je, prije nego što se počelo poslovati s Fimi-medijom, bio zadužen Maček.

Maček joj je, kako je kazala, u više navrata donosio veće svote novca. Nikad nije govorio odakle su došle. Tih godina s HDZ-om je vrlo unosno poslovala tvrtka Massol. "Odnos između Mačeka i Barišića bio je natjecateljski. Barišić je želio u posao uvesti Fimi-mediju, dok je Maček agitirao za Massol", posvjedočila je Pavošević.

U vrijeme dok je još Maček bio glavni za "crne fondove" apetiti su, reklo bi se, bili znatno skromniji nego u kasnijim godinama. "Dio novca sam davala Draženu Žanku, koji je ta sredstva koristio za plaćanje raznih pjevača. Davalo im se 200 do 300 eura po nastupu", posvjedočila je Pavošević. Uistinu sitnica naspram 515.000 eura koje je Marko Perković Thompson, prema Barišićevu iskazu, dobio da ne bi nastupao.

Novac se tih godina, proizlazi iz iskaza, prikupljao kroz "donacije" od strane raznih poduzetnika. Pavošević je tako navela da je novac dobila od Marinka Mikulića iz Pan papira, Zvonka Zubaka, Petra Đukana iz IGH... Za sve to je, tvrdi Pavošević, znao i Mario Zubović, koji je zajedno s Mačekom bio zadužen za vođenje kampanje.

Čitanje iskaza Branke Pavošević nastavit će se 7. svibnja, kada je zakazano iduće ročište u suđenju zbog afere Fimi-media.

Pročitajte više