Pentagon skinuo oznaku tajnosti s videozapisa umjetnih otoka u Južnom kineskom moru

Screenshot: CNN/YouTube

SJEDINJENE Države su najavile kako će nastaviti sa zračnim i pomorskim patrolama u međunarodnim vodama i prostoru iznad Južnog kineskog mora nakon što je kineska mornarica više puta upozorila američki vojni zrakoplov da napusti taj prostor iznad umjetnih otoka koje Kina gradi u tom moru.

> Američka mornarica: Kina gradi "veliki pješčani zid" u vodama Južnog kineskog mora

Kineska mornarica do sada je izdala osam upozorenja posadi američkog P8-A Poseidona, najnaprednijeg američkog pomorskog patrolnog zrakoplova, kad je nadlijetao to područje u srijedu, navodi CNN čiji je novinar bio u zrakoplovu.

Kad su američki piloti uzvratili da zrakoplov leti međunarodnim zračnim prostorom kineski radio operater kazao je: "ovo je kineska mornarica...odlazite... kako bi se izbjegao nesporazum".

Intenzivni građevinski radovi

Poseidon je letio na visini od 4500 metara, prema CNN-u. Video kojeg je objavio Pentagon snimljen je izravno iznad jednog umjetnog otoka. Snimke pokazuju intenzivne građevinske aktivnosti na novim otocima kao i brodove kineske mornarice u blizini. CNN prenosi da je ovo prvi puta da je Pentagon skinuo oznaku tajnosti s videa o kineskim 'građevinskim' aktivnostima na otocima i zvučne zapise razgovora kineske strane s posadom američkog vojnog zrakoplova.




Taj slučaj kao i nedavna kineska upozorenja filipinskom vojnom zrakoplovu da napusti područje u blizini spornog arhipelaga Spratly u Južnom kineskom moru pokazuju da Peking pokušava vojno zatvoriti prostor iznad svojih novih otoka.

Neki stručnjaci za sigurnost izrazili su zabrinutost zbog rizika izbijanja sukoba posebno nakon što je američki dužnosnik prošlog tjedna kazao da Pentagon razmatra slanje vojnih zrakoplova i brodova kako bi se osigurala sloboda pomorske plovidbe oko otoka koje je stvorila Kina.

"Nezaustavljiva" američka mornarica

Viši dužnosnik State Departmenta u četvrtak je kazao novinarima u Washingtonu da su američki izviđački letovi "potpuno primjereni" i da će američke pomorske snage i vojno zrakoplovstvo nastaviti "u punoj mjeri ostvarivati pravo djelovanja u međunarodnim vodama i zračnom prostoru".

Pomoćnik američkog državnog tajnika za istočnu Aziju Daniel Russel kazao je da će SAD otići i dalje kako bi se zaštitila mogućnost svih zemalja da se kreću međunarodnim vodama i zračnim prostorom.

"Nitko zdrave pameti neće pokušati zaustaviti američku mornaricu od djelovanja - to ne bi bila pametna odluka", kazao je. On je poručio kako nije dovoljno da američki vojni zrakoplov može neometano nadlijetati međunarodne vode.


"Vjerujemo da svaka zemlja i svi civilni čimbenici moraju imati neometani pristup međunarodnim vodama i međunarodnom zračnom prostoru". "Stalno ponavljamo da sav pijesak ovoga svijeta neće biti temelj za suverenitet... pijesak nije rješenje, diplomacija jeste", kazao je Russel.

Kineski suverenitet

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova kazao je kako mu nije poznat incident s američkim vojnim zrakoplovom. "Kina ima pravo nadzora toga zračnog prostora i voda kako bi se zaštitio suverenitet zemlje i spriječile nesreće na moru", kazao je glasnogovornik Hong Lei na redovitoj konferenciji za novinare. "Nadamo se da će ta zemlja moći iskreno poštivati kineski suverenitet u Južnom kineskom moru".

Američka vojska vjeruje da je kineski radio operater koji je tražio da američki vojni zrakoplov napusti to područje bio na arhipelagu kojeg čini sedam spornih otoka. Prema američkim vojnim izvorima kineska vojna postrojenja uključujući pistu dugačku 3000 metara na grebenu Fiery Cross mogla bi biti u funkciji do kraja godine.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad najvećim dijelom Južnog kineskog mora kojim se odvija trgovina vrijedna pet bilijuna dolara. Na isto more polažu pravo i Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunei.

Pročitajte više