Performans Zelene akcije pred zagrebačkom skupštinom: "Plan gospodarenja otpadom višestruko je štetan"

Foto: Hina

UOČI sjednice gradske skupštine Grada Zagreba na temu gospodarenja otpadom, ispred Starogradske vijećnice održan je performans u organizaciji Zelene akcije i Udruge Parkticipacija.

Performansom su pokazali građanima kako kompostirati bio otpad u vlastitom domu te tako smanjiti količinu otpada.

"Ovom akcijom htjeli smo pokazati da postoje puno jednostavnija rješenja od rješenja koja se predlažu planom gospodarenja otpadom. Tražimo od zastupnika da se založe protiv spaljivanja otpada, da se založe za reciklažu. Plan gospodarenja otpadom višestruko je štetan jer je dokazano da je spalionica štetna jer ispušta velike količine nedozvoljenih plinova. Štetan je i financijski jer je čak 83 posto sredstava izdvojeno za projekt spalionice", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

U Zelenoj akciji smatraju da u prijedlogu Plana gospodarenja otpadom koji predviđa izgradnju spalionice u Resniku gura Zagreb u ekološku i zdravstvenu katastrofu. Napominju kako nisu provedene analize isplativosti sustava, kao ni valjane analize utjecaja na okoliš. Na zagrebačko odlagalište se godišnje odveze 260 000 tona otpada, a navedenu količinu je nužno smanjiti temeljem direktiva Europske unije. Inače kazne koje slijede su ogromne, napominje Košak…

"Kazne su izuzetno visoke za neispunjavanje ciljeva, pogotovo ciljeva reciklaže. Primjerice Poljska plaća 50 000 eura dnevno jer nije ispunila ciljeve", rekao je Košak.

Navedene akcije potrebno je nadopuniti mjerama napredne reciklaže ostatnog otpada i alternativnim zbrinjavanjem mulja iz Pročistača voda, zaključuju u Zelenoj akciji.

Pročitajte više