Perković: Tuđman je znao za mučenja u Kerestincu i bio je zgrožen

NEKADAŠNJI načelnik SIS-a Josip Perković rekao je danase Županijskom sudu u Zagrebu da je bivšeg predsjednika Franju Tuđmana izvijestio o zločinima u konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu. Tuđman je, kako je rekao, bio zgrožen informacijama o zlostavljanjima i iživljavanju nad zarobljenim ženama i muškarcima, javlja HRT.

Perković je u proljeće 1992. bio i pomoćnik ministra obrane. Informacije koje je prikupio SIS prenio je Tuđmanu, tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku i načelniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josipu Manoliću. Tijekom svjedočenja na suđenju zapovjedniku konačišta Stjepanu Klariću i četvorici hrvatskih vojnika, Perković je potvrdio postojanje tzv. crne sobe u kojoj su zarobljenici psihički zlostavljani i fizički mučeni.

"Palica, sjekira, uređaj za zlostavljanje strujom i 'muški spolni organ izrađen od drveta'"

"Prva informacija o tome što se zbiva u Kerestincu stigla je iz Međunarodnoga crvenog križa ili iz Komisije za ratne zarobljenike, uz koju je bila i skica crne sobe", rekao je. Za prikupljanje više informacija zadužio je SIS-ovca Ivana Ivankovića, koji je ubrzo potvrdio postojanje sobe za mučenje, a prenio je i kako je čuo da je zapovjednik konačišta optuženi Klarić. Ivanković je utvrdio da se u sobi nalaze različiti predmeti za mučenje: palica, sjekira, uređaj za zlostavljanje strujom i "muški spolni organ izrađen od drveta".


Perković je nakon tih saznanja naredio smjenu straže u Kerestincu i na razgovor pozvao tadašnjeg zapovjednika Vojne policije Matu Laušića, koji mu je rekao da se stanje u konačištu sredilo i da je osnovan sanitet za zbrinjavanje zarobljenika.

"Agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike"

Bivši načelnik SIS-a objasnio je da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe i da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike, nego su samo mogli doći i utvrditi nalazi li se ondje neka osoba ili ne. Dodao je da je za Kerestinec poslije bila mjerodavna Vojna policija i da ne zna što je bilo prije toga.

Jučer je svjedočio jedan od stražara, Rudolf Pajtak, koji je rekao da se zarobljenike u Kerestincu brutalno psihički i fizički zlostavljalo. Također je svjedočio Duško Prkić, kojemu su majka i ujak bili zarobljeni u Kerestincu, i koji je prepričao svjedočanstvo svoga ujaka kojega su ondje tukli do iznemoglosti i vješali ga na "štangu". Suđenje se nastavlja sutra, kada bi trebao svjedočiti Ivan Ivanković.

Pročitajte više