Perković nakon pregleda u bolnici opet u Remetincu, Nobilo najavio bitku pred Ustavnim sudom

Foto: Hina

BIVŠI čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković prvu noć istražnog zatvora umjesto u Remetincu, kao njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, proveo je u zatvorskoj bolnici. "Josipu Perkoviću nije pozlilo i nije primljen u zatvorsku bolnicu jer mu se stanje pogoršalo", rekao je za HRT njegov odvjetnik Anto Nobilo. Rekao je da je bila riječ o rutinskom kontrolnom pregledu. Time je demantirao medijske napise da je Perkoviću loše.


Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je Perković u zatvorsku bolnicu prebačen sinoć, po preporuci zatvorskog liječnika, neposredno nakon što je doveden u istražni zatvor u Remetincu.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je i da piše žalbu na jučerašnju odluku da ga se zadrži u istražnom zatvoru do izručenja Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković vraćen u Remetinec, Nobilo najavljuje bitku pred Ustavnim sudom

Nakon rutinskog pregleda u zatvorskoj bolnici bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković vraćen je u zatvor u Remetinec, potvrdio je večeras njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Perkovićev odvjetnik nije želio detaljno govoriti o zdravstvenom stanju svoga branjenika. Istaknuo je tek da je bio na rutinskom liječničkom pregledu u zatvorskoj bolnici nakon čega je vraćen u Remetinec.

No, Nobilo ostaje pri tvrdnji da sudac istrage Perkoviću nije trebao odrediti istražni zatvor do izručenja Njemačkoj, koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.


Ocijenio je kako je malo vjerojatno da će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda promijeniti jučerašnju odluku o određivanju istražnog zatvora, pa je najavio nastavak "pravne bitke" pred Ustavnim sudom.

Tvrdi da u Hrvatskoj ne postoji tzv. obligatorni pritvor te da će, ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne promijeni odluku o određivanju istražnog zatvora, od Ustavnog suda zatražiti zaštitu jer je u Perkovićevu slučaju povrijeđena ustavna kategorija o jednakosti svih građana pred zakonom.

Žalba još nije stigla!

Županijski sud u Zagrebu još nije dobio žalbu Josipa Perkovića na odluku o jednomjesečnom pritvoru, potvrdio nam je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. "Žalba još nije stigla obzirom da je danas ujutro otpremljeno rješenje suca istrage. Za pretpostaviti je da će ga obrana Josipa Perkovića, odnosno odvjetnik Nobilo primiti danas ili sutra. Od tada teče rok od tri dana za žalbu. Ako u tom roku žalba stigne za sud, onda će izvanraspravno vijeće odlučivati o žalbi obrane", rekao je Devčić Media servisu.

Mustač prenoćio u Remetincu

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do "izvršenja rješenja o predaji", odredio sud u Velikoj Gorici.


I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također najavljuje žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj.

Na sudovima u Zagrebu i Velikoj Gorici, žalbe će rješavati odvojena izvanraspravna vijeća. Na zagrebačkom sudu doznaje se da će se najprije rješavati žalba na odluku o istražnom zatvoru, a potom i na odluku o izručenju. Izgledno je da će pravomoćnu odluku o konačnici donijeti tek Vrhovni sud.

Obojica su uhićena jučer ujutro, Perković u Zagrebu, a Mustač u svojoj kući u Svetoj Nedjelji. Nakon policije koja im je uručila uhidbeni nalog u županijskom državnom odvjetništvu usprotivili su se izručenju. Njemačke optužbe da su sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu i ranije su odbacivali ističući da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Nobilo je sinoć izjavio da se Perković protivi izručenju jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao "fer suđenje" te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara. Također podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.

Pročitajte više