"Petero osumnjičenih u Hrvatskoj": Kako se na prodaji nekretnina "isisavao" novac mariborske banke?

ZBOG malverzacija u poslovanju Nove kreditne banke Maribor jučer su u Sloveniji uhićeni: bivši predsjednik uprave Matjaž Kovačić, bivša članica uprave Manja Skernišak i nekadašnji nadzornik Ivan Vizjak.

U pritvoru su završili zbog sporne prodaje nekretnina u Hrvatskoj kojom se iz banke "isisalo" oko 30 milijuna eura. Istražitelj koji u slovenskom Nacionalnom uredu za istrage vodi ovaj slučaj, Robert Slodej, kazao je za Delo da je u Hrvatskoj zbog malverzacija ove banke osumnjičeno petero ljudi.

Tvrtke s kreditima NKBM-a kupovale zemljišta u Hrvatskoj

Večer objašnjava kako se u Hrvatskoj "isisavao" novac NKBM-a. Mariborska banka je u Hrvatskoj za poslove s nekretninama registrirala tvrtku KBM Projekt, koja se do 2009. godine zvala Multiconsuit. Od 2006. do 2009. godine su tvrtke iz grupacije Nomia, u vlasništvu Zagrepčanke Vlatke Matić, kao i poduzeća Maslina, Kolbiko i Lagosta kupovale nekretnine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Dalmaciji.


Za kupnju tih nekretnina je NKBM por vodstvom Matjaža Kovačića dala kredite u iznosu od 405,8 milijuna kuna ili 53,9 milijuna eura. Nakon kupnji parcela s novcem NKBM-a, tvrtke bi objavile ambiciozne planove o gradnji stambenih kompleksa. Maslina je, recimo, kupila 46 tisuća kvadratnih metara zemljišta u Vodicama po 100 eura za kvadratni metar. Kasnije je objavila da ih prodaje za 220 eura za kvadrat. Sve te parcele je kasnije kupio KBM Projekt, koji je preko KBM Fineka i KBM Leasinga spadao u grupu NKBM.

NKBM po višim cijenama kupuje zemljišta i kredite

Poslovanje KBM Projekta je od 2007. godine nadzirao Matjaž Kovačić. KBM Projekt je potom preplaćivao ta zemljišta i preuzimao sumnjiva poduzeća koja je prije financirala mariborska banka. Pro procjenama iz 2010. godine ukupna vrijednost zemljišta u vlasništvu NKBM-a je iznosila oko 38 milijuna eura, što znači da je već tada iz banke "nestalo" 15 milijuna eura. Večer piše da je prema njihovim informacijama NKBM preko KBM Projekta i KBM Leasinga u preuzimanje tih nekretnina, koje su bile u vlasništvu sumnjivih poduzeća, ukupno uložila 75 milijuna eura.

NKBM je samo grupi Nomia odobrila 30 milijuna eura kredita za zemljišta, a kasnije ih je KBM Projekt otkupio za 60 milijuna eura. "Samo u tom poslu su nepoznate fizičke osobe u Hrvatskoj zaradile 30 milijuna eura na račun grupe NKBM", zaključuje Večer.

Pročitajte više