Petero ubijenih u Donjecku - Proruski separatisti: Pucat ćemo u ukrajinskog ministra!

Foto: Hina

NEKOLIKO osoba poginulo je u napadu koji se dogodio u blizini grada Slavjanska na istoku Ukrajine. Reuters javlja kako je njihov reporter na mjestu napada vidio tijela dvojice muškaraca. RT javlja da je u Donjecku navečer opet došlo do pucnjave, tj. da se čuju zvukovi strojnica u Slavjansku.


Iako su se informacije o broju žrtava tijekom dana mijenjale, ruski su mediji navečer objavili da je u jutrošnjoj pucnjavi na kontrolnoj točki koju drže proruski aktivisti poginulo petero ljudi. Ukrajinske vlasti kažu da se moglo raditi o pucnjavi među kriminalcima. Ukrajinski nacionalisti tvrde da nisu umiješani.

Separatisti su Reutersu kazali kako su oko dva sata u noći po lokalnom vremenu na kontrolnu točku došla četiri vozila te da su napadači otvorili vatru. "Imali smo troje mrtvih i četvero ranjenih", kazao je Vladimir, jedan od separatista. Kazao je i kako su uskoro otvorili vatru i ubili dvojicu napadača.

Reutersov kamerman javlja kako je na mjestu događaja vidio tijela dvojice lokalnih boraca, a jedan je imao prostrjelne rane na glavi. Jedna osoba bila je obučena u kamuflažno odijelo, a drugi u civilnu odjeću. Kako javlja RT, kontrolnu je točku čuvalo 26 osoba koje su imale samo palice. Oružje navodno nisu imali zbog proglašenja primirja.

Civili su se ubrzo nakon napada razbježali te je u pomoć pozvana grupa od 20 naoružanih separatista koji su se sukobili s napadačima. U napadu su uspjeli otuđiti i dva automobila napadača te njihovu opremu. Javljaju kako su napadači imali nekoliko strojnica, vojne uniforme, fotografije Slavjanska snimljene iz zraka, opremu za kampiranje te medaljon sa simbolima Desnog sektora.


Agencija RIA Novosti javlja kako je do incidenta došlo i u Slavjansku. Grupa neidentificiranih napadača otvorila je vatru i ozlijedila dva mladića. Naoružana grupa zapovjedila je mladićima da stanu, no oni su odlučili bježati nakon čega je došlo do ranjavanja.

"Treba nam oružje iz Rusije, pucat ćemo u ukrajinskog ministra"

Proruski separatisti iz Slavjanska na istoku Ukrajine pozvali su u nedjelju Rusiju da im isporuči oružje i zaprijetili su da će ubiti ukrajinskog ministra unutarnjih poslova koji je najavio da će doći u regiju.

"Tražimo pomoć od ruske vlade i Vladimira Putina. Ako nam ne možete poslati mirovne snage, pošaljite oružje", rekao je Vjaćeslav Ponomarjev, samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska. Nekoliko sati ranije on je tražio od ruskog predsjednika da rasporedi skupine samoobrane radi zaštite stanovništva od ukrajinskih snaga. Precizirao je da za sada Rusija nije odgovorila na taj poziv.

"Treba nam oružje, nemamo ga dovoljno jer ukrajinski vojnici imaju zrakoplovstvo i oklopna kola", objasnio je Ponomarjev koji je dodao da nemaju nikakav izravan kontakt s Moskvom. Na pitanje o posjetu ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, Ponomarjev je odgovorio da će on osobno pucati u Avakova.


Avakov je u nedjelju rekao da odlazi na istok zemlje u inspekciju jedinica nacionalne garde raspoređene kao odgovor na separatističku pobunu. On nije precizirao je li taj put povezan s pucnjavom u kojoj su u noći između subote i nedjelje, na kontrolnoj točki proruskih snaga 15-ak kilometara od Slavjanska, ubijene četiri osobe. U vezi redarstvenog sata proglašenog od ponoći do šest ujutro, Ponomarjev je rekao da on ostaje na snazi dok traje prijetnja napada ukrajinskih snaga.

Rusija kaže da sukobi pokazuju da Ukrajina ne razoružava militante

Krvavi sukob oko grada Slavjanska na istoku Ukrajine pokazuje da ukrajinske vlasti ne uspijevaju ovladati naoružanim ekstremistima, objavilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Četiri osobe, tri proruska naoružana separatista i jedan napadač, ubijeni su u nedjelju ujutro u pucnjavi blizu Slavjanska, na istoku Ukrajine, rekao je novinarima lokalni dužnosnik.

Do napada je došlo blizu kontrolne točke koju su postavili proruski militanti u selu Bilbasivka, nekoliko kilometara zapadno od Slavjanska, grada pod potpunom kontrolom proruskih separatista, dodao je samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov.

Ponomarjov je na konferenciji za novinare danas rekao da je u kontaktu s međunarodnim posrednicima iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), ali nije rekao o čemu je s posrednicima razgovarao. Reuters javlja da je visoki izaslanik OESS-a u subotu otputovao je u istočnu Ukrajinu kako bi ondje pokušao uvjeriti proruske grupe da polože oružje u skladu sa Ženevskim sporazumom.


Nakon sastanka održanog u subotu u glavnome ukrajinskom gradu Kojevu švicarski diplomat Christian Schoenenberger, čija zemlja predsjeda OESS-om, je rekao da su njegovi promatrači razgovarali s nekoliko aktivista koji su okupirali javne zgrade. "Za sada moram reći da nema političke volje da se maknu odande", kazao je. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova obećalo je da će u znak dobre volje u povodu uskrsnih blagdana privremeno prekinuti operaciju pokrenutu da bi se ponovno preuzela vlast nad istočnim dijelom zemlje.

Rusko ministarstvo je priopćilo da je zasad neutvrđen broj civila poginulo u napadu koji su izveli pripadnici Desnog sektora, ultradesne nacionalističke skupine čija je nasilna ulična taktika pridonijela svrgavanju proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u veljači. "Rusija je zgrožena ovom provokacijom koja pokazuje da ukrajinske vlasti nemaju političke volje da ovladaju i razoružaju nacionaliste i ekstremiste", stoji u priopćenju.

Rusija, EU, SAD i Ukrajina potpisali su 17. travnja u Ženevi sporazum pozivajući sukobljene strane da se suzdrže od nasilja i zastrašivanja. "Rusija ustraje na potpunoj primjeni obveza koje je Ukrajina preuzela radi smirivanja stanja na jugoistoku Ukrajine", dodaje se u priopćenju.

Ukrajina optužila Rusiju za režiranje pucnjave

Ukrajinske obavještajne službe i policija optužile su Rusiju da su režirale pucnjavu u kojoj su u nedjelju u kojoj su proruski separatisti ubijeni na istoku Ukrajine. "Naoružani kriminalci i saboteri koji teroriziraju mjesno stanovništvo oko Slavjanska pribjegli su ciničnoj provokaciji", stoji u priopćenju ukrajinske obavještajne službe, a incident nazivaju "režiranim napadom".


U priopćenju se kaže da su se ondje u trenutku napada "nalazili samo saboteri i kriminalci koje podupiru i naoružavaju časnici ruske vojne obavještajne službe". Ukrajinska nacionalistička skupina Desni sektor, koju separatisti okrivljuju za pucnjavu, odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u incident te je za njega isto tako optužila ruske specijalne snage.

"Riječ je o bogohulnoj provokaciji Rusa: bogohulnoj, jer se napad dogodio u svetoj uskrsnoj noći za kršćane. Jasno je da su taj napad počinile ruske specijalne snage", rekao je za Reuters glasnogovornik Desnog sektora, Artem Skoropadski.

Istodobno je samoproglašeni gradonačelnik Vjačeslav Ponomarjev na konferenciji za novinare održanoj u Slavjansku pozvao Putina da što prije "razmotri mogućnost slanja snaga za održanje mira koje bi branile stanovništvo od fašista", javlja AFP.

Lokalnom stanovništvu, tvrdi Ponomarev, prijetnju predstavljaju pripadnici ukrajinske nacionalističke grupe Desni Sektor. Njih optužuje za krvoproliće u noći na nedjelju.

Rusija optužuje Ukrajinu

Rusija pak optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca. Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da njihovi pripadnici ne uspijevaju intervenirati u Slavjansku otkad su početkom mjeseca promoskovski orijentirane naoružane skupine preuzele kontrolu nad gradom. U priopćenju ministarstva stoji da je ustanovljeno kako su najmanje tri naoružana muškarca ubijena u incidentu odigranom po scenariju ruskih agenata.

Prosvjed u Odesi: Traži se referendum

Tijekom današnjeg je dana došlo do prosvjeda u Odesi gdje su stotine antivladinih prosvjednika marširale tražeći ostavku čelnika regionalne administracije. Prosvjednici podupiru ideju referenduma o federalizaciji Ukrajine te traže "kraj političke represije vlasti nametnute državnim udarom".


Ukrajinski ministar Avakov u posjetu istoku zemlje

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov u nedjelju je najavio posjet istoku zemlje gdje će obaviti inspekciju trupa Nacionalne garde razmještenih ondje zbog separatističke pobune u toj rusofonoj regiji.

"Putujem na istok zemlje kako bih ondje obišao trupe Nacionalne garde i pripadnike specijalnih snaga", objavio je na svojoj Facebook stranici.

Nije precizirao ima li njegov posjet veze s noćašnjom pucnjavom u Slavjansku, snažnom uporištu proruskih separatista, gdje je ubijeno četvero ljudi.

Pročitajte više