Picula pozvao europarlamentarce: Pošaljite poruku da granice EU neće postati nesavladive barijere iscrtane neprincipijelnim interesima

Foto: Arhiva

EUROZASTUPNIK Tonino Picula sudjelovao je danas na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se izmjenjuje Uredba Vijeća (EZ) br. 539/2001 u kojoj se navode treće zemlje čiji državljani moraju posjedovati vize pri prelasku vanjskih granica i zemlje čiji su državljani izuzeti od tog zahtjeva.

U svom govoru pred kolegama zastupnicima i hrvatskim povjerenikom Europske komisije, gospodinom Nevenom Mimicom, zastupnik Picula je istaknuo kako se reciprocitet, odnosno ponovno uvođenje viznog režima za one zemlje koje ga uvedu građanima EU može razumjeti i prihvatiti, no istodobno i upozorio na posljedice moguće tvrde primjene tzv. zaštitne klauzule u slučajevima izvanrednih situacija.

"Suspenzija bezviznog režima trećim zemljama koja bi se dogodila kao posljedica dnevnopolitičkih procjena neke zemlje članice, mogla bi dodatno ugroziti politički i gospodarski ambijent potreban za provedbu strukturnih reformi, pogotovo, u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU", rekao je.

Nasuprot tome, zastupnik Picula je podržao stajališta koja dokazuju kako bi dobro rješenje bilo skraćenje postupka u kojemu se razmatraju zahtjevi za azil te pozvao na  slijeđenje primjere država, poput Belgije, koje su nedavno uvele promjene u samim procedurama za rješavanje azilantskog statusa i tako izbjegle uvođenje neselektivnih sankcija svim građanima bilo koje zemlje, a osobito, kako je ponovno u svom govoru istaknuo zastupnik Picula, "zemaljama kandidatkinjama za članstvo u EU koje već dovoljno trpe zbog globalne financijske krize".

Za kraj zastupnik Picula je pozvao kolege da u Europskoj godini građana pošalju poruku ohrabrenja svim građanima Europe, "poruku da granice EU neće postati nesavladive barijere iscrtane neprincipijelnim interesima".

Pročitajte više