Plenković: Atmosfera u Ukrajini vrlo je slična onoj u Hrvatskoj 1991. godine

Screenshot: HRT

NOVI potpredsjednik odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, uskoro i šef delegacije za odnose s Ukrajinom, Andrej Plenković, trenutno boravi u Ukrajini. Kaže kako je situacija u toj zemlji slična onoj koja je u Hrvatskoj vladala 1991. godine.

"Europsko izaslanstvo imalo je razgovore s ukrajinskim predsjednikom vlade Jacenjukom i predsjednikom parlamenta Turčinovim te s nizom ministara. Atmosfera u Ukrajini vrlo je slična onoj u Hrvatskoj 1991. godine. Kad razgovarate s premijerom vidite da je on u biti ratni premijer. Situacija na istoku Ukrajine i aneksija Krima su izuzetno zabrinjavajuće. Nedavno rušenje malezijskog putničkog zrakoplova i danas dva ukrajinska vojna zrakoplova su novi razlozi za uzbunu u Ukrajini", naveo je Plenković iz Kijeva u javljanju za Dnevnik HRT-a.

"Ono što danas Ukrajina očekuje je jasna potporu Europske unije u ovoj situaciji kao i daljnjeg pritiska prema Ruskoj Federaciji. Pobunjenici i proruski separatisti na istoku Ukrajine nikako se ne bi mogli ovako ponašati bez da imaju potporu i bez da do njih dolazi naoružanje i pomoć u ljudstvu", dodao je Plenković, najavljujući i kako slijedi novi paket sankcija za Rusiju.

Pročitajte više