Pobuna među studentima: Gdje je nestao novac od prošlogodišnjih stipendija za Hrvate rođene izvan RH?

Ilustracija: Shutterstock

PROŠLOG je tjedna Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao novi Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, za akademsku godinu 2013/2014. Riječ je o natječaju koji je izazvao pravu pobunu među hrvatskim državljanima rođenima u inozemstvu koji studiraju u Hrvatskoj, jer su prošle godine ostali bez tog novca.

Gdje je završio novac od prošlogodišnjeg natječaja?

Prošlogodišnji natječaj za istovjetne stipendije u iznosu od ukupno 5.000 kuna po studentu (po 500 kuna mjesečno u periodu od 10 mjeseci), koji je u lipnju prošle godine objavljen za akademsku godinu 2012/2013, početkom ove godine poništen je. Studenti od stipendija nisu vidjeli ni kune, a što se dogodilo s novcem namijenjenim za stipendije i dalje je nepoznanica. Naime, iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske se još nisu potrudili odgovoriti na prošlotjedni Indexov upit zašto su jednostrano raskinuli ugovore sa studentima koji su stipendije dobili na prošlogodišnjem natječaju, kao ni gdje je završio novac od tog natječaja.

"Nakon provedenog Natječaja za dodjelu stipendija studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2012 /2013., Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dana 29. listopada 2013. godine donio je Odluku o dodjeli stipendija. Postupajući po podnesenim prigovorima i po službenoj dužnosti, Povjerenstvo za postupak dodatne provjere provedbe navedenog natječaja izvršilo je nadzor postupka dodjele stipendija i uvid u svu dokumentaciju te utvrdilo postupovne razloge za poništenje navedene Odluke. Slijedom utvrđenog, donesena je Odluka o poništenju iste", izvijestio je 20. siječnja ove godine na svojim stranicama Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ne pojasnivši pritom koji su to konkretni razlozi za poništenje ovog natječaja.

Istovremeno, pozvali su studente da se prijave na novi natječaj, oglašen nekoliko dana kasnije - 23. siječnja, koji se odnosi na novu akademsku godinu. Akademska godina 2012/2013, za koju je natječaj poništen, jednostavno - kao da nije ni postojala.

"Bezobrazluk ide do te mjere da je u nekoliko navrata lažno obećavana isplata do najkasnije 25. siječnja ove godine"

"Bila sam uspješan student pete godine Pravnog fakulteta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te sam poslala sve tražene dokumente. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dana 29. listopada 2013. godine donio je Odluku o dodjeli stipendija. Među dobitnicima sam bila i ja. Uz popis dobitnika bio je i raspored potpisivanja ugovora za sve dobitnike stipendije. Došli smo i potpisali ugovore u kojima je bilo naznačeno da će isplata određene svote biti isplaćena do kraja 2013. godine. Međutim, kako smo zakoračili i u 2014. godinu, svaki dan smo iščekivali pomoć države pri stipendiranju, sve dok  nas nije oblio hladan tuš.  20. siječnja 2014. godine stavljena je obavijest na web stranicu da je Vlada RH donijela odluku o poništenju odluke o dodjeli stipendija za prethodnu godinu te jednostrano raskinula potpisane ugovore sa svim studentima. Na mail mi je stigao njihov jednostrani raskid ugovora te obavijest da će novi natječaj biti objavljen 23. siječnja 2014. za  2013/2014 godinu. Ponašaju se kao da prethodna godina nije postojala za studente", požalila nam se jedna studentica.



"Dotični je ured sredinom lipnja 2013. godine donio odluku o stipendiranju studenata koji studiraju u Republici Hrvatskoj, a pripadaju skupini Hrvata izvan granica Hrvatske. Najprije je, završetkom samog natječaja nastupilo jedno razdoblje od skoro pola godine, kako bi se gospoda iz već spomenutog Ureda udostojila obraditi zahtjeve za stipendiranje te sastaviti listu stipendista za akademsku godinu 2013./2014. Tek tada na scenu stupa njihova neprofesionalnost i u najgorem svjetlu prikazuju Ured u kojemu rade. Naime, nakon što su potpisani Ugovori o stipendiranju, u kojima jasno stoji kako će stipendija od 5.000 kn biti u cijelosti isplaćena  do konca 2013. godine, kreće cijela zbrka. Na nebrojene e-mailove i telefonske upite od strane stipendista, a u vezi isplate, djelatnici Ureda su se većinom oglušili i izignorirali upite, a bezobrazluk ide do te mjere da je u nekoliko navrata lažno obećavana isplata do najkasnije 25. siječnja ove godine. Novac nije uplaćen niti jednom od stipendista, ne samo do kraja godine, već ni do dana 16. siječnja 2014. godine, kada gospoda odluči jednostrano raskinuti sve Ugovore i raspisati novi natječaj za stipendije. Da priča bude još gora, sve skupa je objavljeno tek dana 20. siječnja na službenom webu Ureda i na e-mail adrese stipendista. Službeno objašnjenje je, kako je izvršen naknadni nadzor postupka dodjele stipendija i uvid u svu dokumentaciju te da su utvrđene postupovni razlozi za poništenje navedene Odluke. Što god to značilo", navodi jedan od studenta koji su ostali bez prošlogodišnje stipendije.



"Zar vi mislite da ćemo mi pored naših studenata Hrvatima plaćati školovanje?"

Priča o stipendijama koje se dodjeljuju hrvatskim državljanima rođenima u inozemstvu koji studiraju u Hrvatskoj izazvala je i pobunu hrvatskih studenata koji studiraju van Lijepe naše, a koji se pitaju: Tko brine o nama?

"Studentica sam u Mostaru. Tu sam već treću godinu. Vidjela sam natječaj za stipendije za Hrvate izvan RH i donekle mi je pao mrak na oči... iz dva razloga: JA koja sam Hrvatica i državljanka RH nikad nisam mogla dobiti stipendiju dok sam bila u RH, a ni moje dvije sestre koje su također na fakultetu. Dakle, sve tri smo na fakultetu, u tri različita grada, sada i u različitim državama, otac se borio za Hrvatsku, ali nije dragovoljac, otac mi prošle dvije godine nije radio, na studentski dom također nijedna nema pravo, da ne govorim besplatno školovanje, nego još moramo radit i studirati i to kao redovni studenti. A drugi razlog je da sam upoznata sa situacijom kako je Hrvatima iz RH koji studiraju u BiH. Npr. kad sam ja došla ovdje na pitanje za besplatno školovanje sam dobila ne baš tako ljubazan odgovor: "Zar vi mislite da ćemo mi pored naših studenata Hrvatima plaćati školovanje?". Dakle, mislim da već naslućujete moj prijedlog: Brinite se za SVOJE studente, a ne tuđe!", poručuje jedna studentica.

Pročitajte više