Pobuna u Novom listu: Sindikati, radnici i HND protiv imenovanja Klarina za novog šefa Uprave

Foto: Hina

PREDSTAVNICI triju sindikata Novoga lista, HND-a i radnika u Nadzornom odboru te novinske kuće ocijenili su danas u priopćenju kako imenovanje Nevena Klarina iz Zadarskog lista predsjednikom Uprave Novoga lista nije u poslovnom interesu Novoga lista, nego isključivo većinskog vlasnika i člana Uprave Alberta Faggiana.

Stoga su zatražili hitan sastanak s Klarinom i njegovo očitovanje o provedbi predstečajne nagodbe, o uređivačkom smjeru Novog lista te o poštivanju socijalnog dijaloga i radničkih prava.

Klarin će dužnost u Novom listu preuzeti 1. rujna, kada će mu prestati mandat u Zadarskom listu.

Predstavnici radnika u priopćenju ocjenjuju kako je sjednica Nadzornog odbora na kojoj je imenovan novi predsjednik Uprave pokazala duboko neslaganje predstavnika radnika i malih dioničara s Faggianom. To duboko neslaganje odnosi se isključivo na opstanak i budućnost Novog lista, jer je naše viđenje izlaženja novina suprotno onom većinskog vlasnika, naveli su u priopćenju. Istaknuli su kako ne mogu ne sumnjati u dobre namjere Faggiana kada je gotovo bez obrazloženja smijenjen predsjednik Uprave Gordan Knežević, a na njegovo mjesto odlukom predstavnika većinskog vlasnika, a uz protivljenje predstavnika radnika i malih dioničara, imenovan Neven Klarin, dosadašnji član Uprave Zadarskog lista, koji je Novom listu dužan više od milijun i pol kuna.

Smatraju da je sada cijela Uprava Novog lista u sukobu interesa te je upitno kako će štititi pravnu osobnost Novog lista.

"Demonstrirana je formalna moć većinskog vlasnika"


Predstavnici zaposlenika ističu kako Nadzornom odboru nije predstavljen program novog predsjednika Uprave nego je "demonstrirana formalna moć većinskog vlasnika" te kako je to učinjeno u osjetljivom trenutku predstečajne nagodbe Novog lista, koja je rezultat Faggianova lošeg upravljanja. Podsjećaju kako je predstečajnu nagodbu pokrenuo Faggian, jer je prijetila opasnost da Istarska kreditna banka od Novog lista naplati kredit Faggianovoj tvrtki Glas Istre trgovina te da je Novi list i u tom slučaju bio kolateralna žrtva, kao sudužnik.

Za predstavnike radnika i novinara, Kneževićev opoziv nije sporan jer nisu zadovoljni njegovim radom. Protiv njega i Faggiana podnijeli su kaznenu prijavu, među ostalim za poslovanje sa Zadarskim listom. No, smatraju kako je indikativno što do smjene dolazi kada je u Novom listu, u fazi izrade dokumentacije potrebne za postupak predstečajne nagodbe, gotovo postignut konsenzus.

U tom kontekstu, čudi ponašanje čelnih ljudi Zagrebačke banke koji su na sastanku prije dva mjeseca obećali da neće otežavati situaciju u kojoj se Novi list našao zbog opterećivanja poslovanjem i jamstvima za kredite drugih tvrtki u vlasništvu Faggiana, navode predstavnici zaposlenika. Dodaju kako iz Zagrebačke banke, koja je za kupnju Novog lista dala kredit Faggianovoj tvrtki Andre, već mjesecima vlada muk, te kako vjeruju da je riječ o samovoljnim potezima trenutačnog vlasnika Novog lista, za koje nema potporu banke.

Priopćenje su uputili glavni sindikalni povjerenik Sindikata Novinara Hrvatske u podružnici Novi list Marinko Glavan, predsjednik Nezavisnog sindikata Novi list Ivan Biondić, glavni sindikalni povjerenik Sindikata grafičkih i nakladničkih djelatnosti Hrvatske u Novom listu Slaven Brkljačić, predsjednik HND-ova ogranka u Novom listu Denis Romac te predstavnici radnika u Nadzornom odboru Novog lista Damir Cupać i Dušan Lužaić.
 

Pročitajte više