Počeli pregovori s ulagačima za monetizaciju autocesta, Stanić: Očito se radi o mutnoj igri

Screenshot: StreetView

POČELI su pregovori u procesu monetizacije autocesta koji bi trebali potrajati do kraja tjedna.

Članovi Vladina pregovaračkog tima sjeli su za stol s ponuđačima. Pregovori će potrajati naredna tri dana, sa svakim će se ponuđačem razgovarati ponaosob, rekla je Media servisu glasnogovornica Ministarstva gospodarstva Renata Ivanović.

"Nakon ova tri dana kad oni svaki ponaosob obave taj dio, prođu kroz teme pregovora, pregovori će se nastaviti za 15 do 20 dana. Ništa se danas ni kroz ova naredna dva dana zaključno neće dogovoriti da bi se moglo nešto zaključivati", rekla je Ivanović.

Nagađa se kako su ponude navodno dostavili investicijska banka Goldman Sachs, zajedno s hrvatskim mirovinskim fondovima, austrijski Strabag i australska Macquarie grupa. Koliko je ponuda pristiglo iz Ministarstva ne odaju.

Stanić očekuje da Vlada što prije raspiše referendum

Cijeli pregovarački proces trebao bi se završiti unutar četiri mjeseca, a prve obvezujuće ponude trebale bi pristići u travnju, tvrde u resornom Ministarstvu prometa iz kojeg poručuju kako od monetizacije nitko nije odustao.

Šef Cestarskog sindikata, Mijat Stanić i dalje tvrdi kako se Vlada ponaša bahato prema građanima koji su svoje o monetizaciji rekli prikupivši dovoljno potpisa za referendum. I dalje zahtjeva da se postupak odgodi dok ne budu poznati rezultati referenduma.

"Kako do sad nismo dobili nijednu informaciju iz ministarstva, kako ni sam predsjednik, nakon godinu i dva mjeseca otkako je počeo proces monetizacije govori kako nema informacija ukoliko ministarstvo i dalje bude tako zatvoreno prema javnosti, a prema Zakonu o koncesiji je dužno transparentno voditi postupak, jasno da nećemo znati ništa o ovome. Očito se radi o mutnoj igri gdje se sve od građana skriva", poručio je Stanić koji očekuje da Vlada što prije raspiše referendum.

Pročitajte više