Počelo suđenje gradonačelniku Crikvenice za pogodovanje u javnoj nabavi

Screenshot: Street View

GRADONAČELNIK Crikvenice Damir Rukavina izjavio je danas na početku suđenja na riječkome Županijskom sudu da se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje ga tereti optužnica Uskoka, a po kojoj je zloporabom gradonačelničke dužnosti pogodovao svojoj tvrtki u postupku javne nabave.

Uskok je protiv HDZ-ova gradonačelnika Rukavine u prosincu 2012. podigao optužnicu kojom ga tereti za kazneno djelo zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti zbog pogodovanja u postupku javne nabave. Optužen da je kao vlasnik i osnivač tvrtke "Sando" službeno prenio vlasništvo te tvrtke na tvrtku "Marijana Liebhart" zadržavajući upravljačka prava.

Navodno je tvrtki "Sando" pogodovao tako što joj je kao gradonačelnik na osnovi neposredne pogodbe 2009. dao poslove vezane uz javnu rasvjetu u Crikvenici, čime joj je omogućio da ostvari korist od 521.000 kuna.

U optužnici se navodi da je pogodovao i u vezi s poslovima ukrasne rasvjete u Crikvenici, čime je tvrtka "Sando" navodno ostvarila korist od 201.000 kuna.

Rukavina je preuzeo dužnost gradonačelnika 13. lipnja 2009., a sporni poslovi sklopljeni su 14. srpnja i 15. listopada te godine.

Uskok: Prenio udjel na "Marijanu Liebhart" bez isplate

Zamjenica ravnatelja Uskoka Jasna Jurković-Kralj uvodno je rekla da je Rukavina samo službeno prenio udjel na "Marijanu Liebhart", bez isplate udjela, te da će odvjetništvo nastojati dokazati da je povrijedio postupak javne nabave, da je na pregovarački postupak pozvao samo tvrtku "Sando", da je znao da takva javna nabava nije ispravna te da je interesno povezan s tvrtkom "Sando", čiji je bio osnivač od 1992.


Branitelj Saša Jelušić rekao je kako Rukavina nije zadržao upravljačka prava i da je postupio u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Kad je preuzeo dužnost gradonačelnika 2009., nije bilo indicija da bi takvo postupanje bilo nezakonito, ustvrdio je, dodajući kako nema njegove privatne djelatnosti ako je napravljen službeni prijenos.

Naglasio je da Državna revizija, čije je mišljenje priloženo kao dokaz, nije tijelo koje procjenjuje jesu li postupci zakoniti.

Svjedok Dario Štrljić, koji je podnio kaznenu prijavu protiv Rukavine, rekao je kako je - pošto je čuo o prenošenju poslovnih udjela - smatrao da je takav pravni posao fiktivan i da Rukavina i dalje ima utjecaj na tvrtku "Sando".

Na pitanje o saznanjima o tome odgovorio je kako je riječ o pretpostavkama, da je o tome čuo te da je kaznenu prijavu podnio zbog osnovane sumnje kako bi istraga utvrdila je li o tome riječ. Kako je rekao, u mišljenu Državne revizije navedeno je da je znatan novac isplaćen tvrtki "Sando" mimo natječaja. Također je rekao kako je čuo da se neke prijave na natječaj navodno otvaraju prije roka te da je još 1998. za te poslove bio zainteresiran HEP, koji je bio ponudio i neke besplatne stavke te da je u konačnici te besplatne stavke ponudio i "Sando" i dobio posao.

Štrljić je govorio i o obrtu svoje supruge, koja se bavila premještajem vozila (pauk) od 1991. do prije četiri godine. Tada je od gradske uprave zatražila da se odredi što će biti dalje, a u konačnici je, smatra, natječaj prilagođen i posao dodijeljen osobi u srodstvu s tadašnjim ministrom financija Ivanom Šukerom.

Dodao je da su u natječaju bili formulirani takvi uvjeti da obrt njegove supruge nije mogao niti dati ponudu. Kaznenu prijavu podnio je pošto je obrt njegove supruge prestao obavljati djelatnost.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem drugih svjedoka.

Pročitajte više