Počelo suđenje vojnim policajcima za zlostavljanje civila u Kulinama: Tukli ih dok ne pomodre!

Ilustracija: Arhiva

NA SPLITSKOM Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem zapovjedniku vojnog zatvora Kuline Damiru Boršiću i njegovom kolegi iz 2. satnije 72. bojne Miroslavu Periši. Terete ih za ratni zločin nad civilima tijekom svibnja, lipnja i srpnja 1993. godine.

Boršić je optužen da nije ništa poduzeo da spriječi zlostavljanja, štoviše, da je u njima i sam sudjelovao. Od četvero maltretiranih danas su ostali na životu 81-godišnji Dušan J., kojeg je tužitelj Zvonko Ivić saslušao u njegovoj kući u Šidu u Srbiji te 69-godišnja Marija K., koja je svjedočila video linkom s drugog kontinenta. Dušan S. i Marija K. preminuli su.

Od batinanja zatvorenici su bili modri i crni

Ivić je u optužnici naveo kako su zatvorenici od batina bili modri i crni, sipali su im velike količine soli u granu, skidali ih gole, polijevali vodom. Dvoje zatvorenika prisilili su na seks, dok su trećeg prisilili da gleda. Marija K. silovana u je 10 navrata, oštećenici imaju trajna fizička i psihička oštećenja.

Optuženik se raskomotio u sudnici: "To je laž, ja ovo ne mogu slušati"

Periša se, pak tereti da je zatvorenike tukao nogama, rukama, palicama i drugim predmetima i da je Dušanu J. upaljačem palio bradu.

"To je laž. Ja ovo ne mogu slušati", pobunio se u nekoliko navrata Periša, koji se prilično raskomotio u sudnici. Optužnicu je slušao uhvativši glavu rukama sa strane?! Sutkinja ga je upozorila, ali ne i izbacila iz sudnice. Periša se, inače, kao i Boršić ne smatra krivim.

Tužitelj Ivić predložio je da se ovaj predmet pripoji drugom za ratni zločin i iživljavanje nad civilima u kojem su uz Boršića optuženi i svjedok iz Lore Milorad Paić, Željko Maglov i Tvrtko Pašalić, no sudsko je vijeće odbilo prijedlog uz obrazloženje da to ne bi bilo svrhovito i ekonomično...

 

Pročitajte više