Podbrezova, Danielli i CIOS zainteresirani za Željezaru Sisak: Odluka o novom vlasniku uskoro

VIJEST da je američki CMC pronašao kupca za Željezaru još prošlog tjedna proširila Siskom i donijela nadu danas bivšim, a sutra možda ponovno radnicima sisačke Željezare. Sad je i službeno potvrđeno da se radi o tri ozbiljne ponude.

"To je Podbrezova, to je grupacija Danielli iz Italije i CIOS iz Hrvatske. Svi troje su kvalitetni ponuditelj. Koga će vlasnik odabrati to je njegova stvar i to je njegova konačna odluka", kazala je županica Marina Lovrić Merzel, dodajući da će odluku o kupcu vlasnik donijeti za najkasnije mjesec dana.

Nakon toga kreće i ponovno zapošljavanje. "Po informacijama koje imam, a koje su neslužbene, one se kreću od 400, 500 do 600 ljudi, ovisno tko će je uzeti, da bi se mogli vratiti na posao", rekla je Lovrić Merzel.

Ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari nije samo šansa za nezaposlene, nego i za sisačke obrtnike. "Što očekujemo mi od budućih vlasnika ovdje? Da dio tržišta moraju dobiti naši obrtnici i poduzetnici, dio posla u tako velikoj tvrtci", istaknula je županica Lovrić Merzel.

U međuvremenu dok se tražio kupac, riješeni su problemi koje je CMC imao vezano uz dozvole za rad, prije svega za visoku peć i trafostanicu. Ukinute su i carine koje je EU nametala za bešavne cijevi iz željezara izvan EU, pa tako i ove naše sisačke, a to su ključne stvari za nastavak rada Željezare.

Pročitajte više