Podignuta optužnica protiv bivšeg suvlasnika Varaždinskih vijesti i još dvije osobe

Screenshot: Google Maps

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana i dvije pravne osobe zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza ili carine.

Iako se u priopćenju ne navode imena, riječ je o prvookrivljenom Ernestu Fišeru, bivšem direktoru i suvlasniku tjednika Varaždinske vijesti, njegovom sinu trećeokrivljenom Sveboru Fišeru, tadašnjem voditelju marketinga Varaždinskih vijesti drugookrivljenom Davoru Mašiću, te tvrtkama Varaždinske vijesti i Varaždinac plus u vlasništvu Davora Mašića.

Ernesta Fišera optužnica tereti da je od 2004. do 2010. kao direktor tog tjednika naredio da se njemu i sinu isplati više od 374 tisuća kuna za službena putovanja koja se nisu dogodila. Naređena je i isplata pet računa za Ernestova privatna putovanja u iznosu većem od 32 tisuće kuna.

Starijeg Fišera se tereti i da je od 2004. do kraja 2010., kao direktor tjednika, nije prijavio sve isplate na koje se plaća porez niti obračunao i platio porez u ukupnom iznosu većem od 210 tisuća kuna na štetu državnog proračuna. U taj iznos uračunato je i davanje sinu na korištenje službenog vozila za što nije obračunat porez na dohodak i prirez.

E. Fišera se tereti i da je u ugovoru o radovima na obiteljskoj kući koji je zaključio s ovlaštenom osobom trgovačkog društva izvođača radova ugovorio da te radove neće platiti on već njegovo trgovačko društvo putem kompenzacije s obzirom da ima potraživanje od društva. No, kako dug nije postojao, trgovačko društvo je neosnovano platilo izvođaču radova iznos veći od 110 tisuća kuna.

Prikazivali manju cijenu vozila


Starijeg Fišera i Davora Mašića, uz ostalo se tereti, da su prodajom osobnog vozila u vlasništvu Varaždinskih vijesti Mašićevoj tvrtki Varaždinac plus oštetili tjednik za 30 tisuća kuna za koliko su prikazali manju cijenu vozila. Također, Fišer i Mašić 2006. sklapaju ugovor gdje Mašićeva tvrtka dobiva pravo za daljnju distribuciju tjednika po uvjetima nepovoljnijima u odnosu na ugovor koji su Varaždinske vijesti imala s ranijim distributerom. Ujedno, 1. kolovoza 2008. D. Mašić i E. Fišer sklapaju novi ugovor koji je za Varaždinske vijesti bio još nepovoljniji jer je Varaždincu plus dodatno smanjena cijena primjerka lista čime su pribavili nepripadnu materijalnu dobit petookrivljenom društvu na štetu Varaždinskih vijesti veću od 220 tisuća kuna.

Ernestovog sina Svebora optužnica teret da je od prosinca 2009. do kolovoza 2010. kao zamjenik direktora Varaždinskih vijesti ispostavljao putne naloge za obavljena službena putovanja u kojima je neosnovano obračunavao i naknadu za korištenje osobnog vozila na koju nije imao pravo. Tako mu je nepripadno isplaćeno više od 14 tisuća kuna.

Okrivljena trgovačka društva se tereti da su ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 430 tisuća kuna.

Inače, jedan od suvlasnika tvrtke Varaždinske vijesti je grad Varaždin koji ima nešto više od 20 posto udjela. Bivši direktor Ernest Fišer često je u javnosti bio okarakteriziran kao osoba bliska bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku.

Pročitajte više