"Podrška" Vukovaru: Ustaški simboli na ulazu u Dubrovnik, išarane zidine i stara gradska jezgra

Foto: Tonći Plazibat (Cropix)   dubrovniknet, Facebook (Marin Šperanda), dubrovačkidnevnik

I U DUBROVNIKU ima onih kojima smeta ćirilica u Vukovaru, a da je tome tako mogli smo se uvjeriti jutros s obzirom da je ulazu u Grad sa strane Župe dubrovačke osvanuo transparent "podrške" s ustaškim simbolima. 
 
"Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti", piše na transparentu. Osim citata ustaške budnice je i nezaobilazno ušato "U" s "križićem". Stradala je i tabla "Dobrodošli u Dubrovnik" koja je također dobila ušato "U".
 
Sramota!
 
Isto tako išarane su i gradske zidine inače pod zaštitom UNESCO-a, pa se tako na zidinama podno Minčete može pročitati "Vukovar".  Naravno su ušatim "U".   
 
 
Sramotni grafiti mogu se vidjeti i u staroj gradskoj jezgri. Tako  je niz poruka osvanuo u prostoru ispred Pravoslavne crkve. Osim onog "Srbe na vrbe", tu su i prijeteće poruke ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.
 
Uvredljivih fašističkih grafita ima i u dubrovačkom predjelu Mokošica. Policija trenutno obavlja očevid te se nadaju da će ući u trag vandalima koji su tijekom noći išarali Dubrovnik. 
 
Vlahušić: Grafiti nisu u duhu Grada, tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja!
 
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić očitovao se oko skandaloznih grafita i počinitelja koji se  "teško mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća! Vlahušić kaže da čudi ovakav primitivan čin netolernacije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata niti u teškim poratnim vremenima.
 
"Nad našim zidinama stoji zastava Slobode koja Dubrovčanima i gostima iz cijelog svijeta garantira slobodno izražavanje vlastitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja, a sve one koji su vođeni mržnjom i zloćom podsjeća kako Dubrovnik nikad nije ustuknuo pred njima. Dubrovnik je bio i ostat će multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve vjerske i nacionalne manjine stoljećima žive u složnim i prijateljskim odnosima i zato se nadam kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i najstrože kazniti krivce koji su bezumnim činom uvrijedili sve ono na što smo u Dubrovniku najviše ponosni", poručio je dubrovački gradonačelnik Vlahušić. 
 
 
Reagirao je novi paroh dubrovački protojerej stavrofor Vladan Perišić, koji očekuje konkretne poteze nadležnih institucija kako bi se otkrili autori grafita punih mržnje i netolerancije na zidovima crkve sv Blagovijesti.
 
Podrške predstavnicima Pravoslavne crkve u Dubrovniku
 
"Kao kršćani iskreno smo dirnuti izljevima suosjećanja i podrške koju nam cijelo jutro upućuju stanovnici ovog grada, od kojih mnoge i ne poznajemo", rekao je paroh prenosi Dubrovniknet.hr. Paroh je naglasio da je  najmanje važno što o prijetnjama smrću ispisanim na zidu dubrovačke crkve misle oni kojima su upućene već je puno važnije što o takvim stvarima misle vlasti i nadležne institucije. 
 
"Još je važnije što protiv toga konkretno poduzimaju", zaključio je paroh. 
   

Pročitajte više