Poduzetnički impuls "težak" 730 milijuna kuna: Umjesto brodogradilištima, potpore malim poduzetnicima

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NA SJEDNICI Vlade usvojen je prijedlog Poduzetničkog impulsa - programa poticanja poduzetništva i obrta za 2013. Program je "težak" 730 milijuna kuna, a uz 500 milijuna kuna potpora iz drugih ministarstava ukupne potpore za malo i srednje poduzetništvo za 2013. iznose više od 1,2 milijarde kuna.

Ovim programom radimo zaokret u politici državnih potpora, poručio je resorni ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. ''I što je posebno bitno, mi napuštamo vertikalne potpore poput brodogradnje i teške industrije i idemo na ono što ima Europska unija. A to su horizontalne potpore. Ovo je prvi put od hrvatske neovisnosti da imamo veće potpore za male i srednje poduzetnike, nego brodogradnju'', rekao je Maras.

Upravo bi mali i srednji poduzetnici trebali biti pokretač hrvatskog gospodarstva, krajem godine, dodao je ministar. ''Što se njih tiče oni imaju dosta solidan rezultat i uvjeren sam da će biti još i bolje i to je smjer u kojem trebamo ići. Naravno ulazak u EU to će još pomaknuti u pozitivnom smjeru. I ja sam optimist, mislim da će Hrvatska ovu godinu nakon pet godina recesije završiti u plusu'', poručio je Maras.

Od kad je na snazi Zakon o poticanju investicija njegovo Ministarstvo primilo je 49 zahtjeva za isplatu poticaja. ''U vrijednosti milijardu i 400 milijuna kuna. Stvari se sigurno kreću. Mi moramo stvarati uvjete i stvaramo ih i neće nas ništa zaustaviti da napravimo Hrvatsku konkurentnijom i boljom za investicije'', rekao je Maras na panelu 'Hrvatska i investicije' na kojem je sudjelovao i turski veleposlanik Burak Ozugergin.

Upravo je Turska drugi strani ulagač u Hrvatsku, a Ozugergin je Hrvatsku ocijenio kao zemlju budućnosti koja će uskoro postati članica Europske unije što će uvelike olakšati ulaganja.

Hrvatsku u Europi dočekat će i jedan od najvećih proizvođača namještaja - švedska IKEA, koja je napokon dobila građevinsku dozvolu, te bi prvi centar u Rugvici kraj Zagreba vrata trebao otvoriti iduće godine u proljeće.

Pročitajte više