Pogledajte kako je izgledao prosvjed biciklista u Zagrebu: "Nećemo stati na ovome!"

VIŠE od tisuću biciklista sudjelovalo je u "Anti ping-pong prosvjedu" koji je danas upriličen na dvije lokacije u Zagrebu: pred Gradskim poglavarstvom i ispred zgrade MUP-a u Heinzelovoj ulici.

To su institucije, objašnjavaju iz Sindikata biciklista koji je organizirao prosvjed, koje "s biciklistima igraju ping-pong i peru ruke od odgovornosti". Biciklisti su se ovim prosvjedom željeli pobuniti protiv sve češćih kazni koje dobivaju od policije, te ujedno upozoriti na apsurdnost zakonskih odredbi.

"Dosta nam je da s nama igraju ping-pong", kazao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista. Gregović tvrdi da policija bicikliste, nakon što im napiše kaznu, upućuje da se obrate gradskim vlastima. Gradske ih vlasti, pak, opet šalju na policiju.


Držati se zakona znači ugrožavati vlastiti život

Biciklisti bi se, naime, trebali voziti samo po biciklističkim stazama ili po cesti - što bliže desnoj strani kolnika. Građani Zagreba jako dobro znaju da je vožnja po biciklističkim stazama gotovo nemoguća. Osim što staza uglavnom nema, nije rijetkost ni da se na njima ukažu nesavladive prepreke poput parkiranih, nerijetko policijskih, automobila.

Druga opcija, vožnja po cesti, još je gora, upozorava Sindikat biciklista. Kad bi se slijepo držali zakona, biciklisti bi svjesno ugrožavali svoj život, s obzirom da vozači motornih vozila za bicikliste nemaju baš previše strpljenja.



Jelavić priznao: "Napravili smo premalo"

Predstavnici Sindikata biciklista uoči prosvjeda sastali su se s gradskim ocima, koji su ih uvjeravali da imaju sluha i razumijevanja za njihove probleme. Davor Jelavić, pročelnik gradskog Ureda za promet, biciklistima se obratio i tijekom prosvjeda, te obećao da će se gradska uprava ozbiljno primiti posla kako bi poboljšala biciklističku infrastrukturu.

"Zadnjih deset godina samo premalo napravili i zbog toga apsolutno podržavam ovaj prosvjed", kazao je Jelavić, dodavši da gradska uprava također želi na cestama vidjeti više biciklista jer bi to značilo manje prometne gužve i čišći zrak.



Vožnja po propisima

Oko 17:30 biciklisti su se uputili prema zgradi MUP-a, a na putu do tamo su se, kao što su i najavili, vozili po pravilima koja zakon propisuje. Takva je vožnja biciklistima izuzetno otežavala kretanje, s obzirom da su u više navrata morali sići sa svojih bicikla i gurati ih. Također, biciklisti na cesti značili su i dodatni kaos u ionako zagušenom zagrebačkom prometu.

Policiji su, kao i ranije gradskim čelnicima, poklonili set reketa i loptica za stolni tenis. Pribor za "ping-pong" policija, međutim, nije željela preuzeti.

Pročitajte više