Pogodovanje u javnoj nabavi: Na udaru USKOK-a i Hrvatske ceste?

Foto: Ilustracija

OSIM što su inspektori PNUSKOK-a početkom tjedna svratili u ŽUC, Županijske ceste i Cestar u Splitu, neslužbeno doznajemo da su bili i u Hrvatskim cestama, i to ne samo u splitskoj poslovnici. Istražuje se pogodovanje u javnoj nabavi, sumnja se na višemilijunsku štetu i namještanje poslova pa smo logično htjeli čuti što u Hrvatskim cestama kažu na to. Nažalost, ne previše.

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti očitovati se na ovu temu te vas molimo za razumijevanje", kratak je bio odgovor Ivane Bassani, voditeljice Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Od USKOK-a je, pak, teško u ovoj fazi istrage apsolutno išta očekivati pa javnosti ostaje da se strpi kako bi se doznalo što su istražitelji tražili u tvrtkama koje se bave cestama i njihovim održavanjem.

Šundova inspektori nisu iznenadili

U Cestaru, koji je godinama glavni partner Grada Splita na održavanju gradskih prometnica, također nisu bili od neke velike priče. Direktor Jozo Rako potvrdio nam je dolazak policije, no gradonačelnik Ivo Baldasar o dolasku policije u Banovinu nema nikakvih saznanja. 

Kerumov zamjenik Jure Šundov, od lani na čelu Županijskih cesta, nije bio previše šokiran posjetom inspektora. Na to je, kazao je, naviknuo dok je bio u Banovini, jer su policajci vrlo često dolazili i izuzimali brojnu dokumentaciju vezanu za razno-razne Kerumove operacije u gradu. Dosad, koliko je poznato, nisu našli ništa sporno.

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, od prošle godine ravnatelj Županijske uprave za ceste, Indexu je potvrdio da su inspektori bili i da im je na raspolaganje stavljena zatražena dokumentacija.

Pročitajte više