Policajac golim rukama zadavio dilera pred očima šokiranih prolaznika u New Yorku

Screenshot: YouTube

AMERIČKI policajac zadavio je golim rukama 43-godišnjeg Afroamerikanca Erica Garnera pred očima šokiranih prolaznika na Staten Islandu.

Na internetu je osvanula i amaterska snimka na kojoj se vidi kako je policajac, uz pomoć kolega, Garnera bacio na pod nedozvoljenim zahvatom nakon kojeg je ovaj počeo vikati kako ne može disati.

Snimka je razljutila Njujorčane koji su izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv brutalnosti policije. Zbog toga je i gradonačelnik Bill de Blasio odgodio odlazak na godišnji odmor.

Prosvjednici su skandirali posljednje riječi preminulog dilera: "Ne mogu disati". Njegova sestra Emerald tvrdi da nikad nije bio optužen za nošenje oružja ili pljačku te da ne može vjerovati kako ga je policija ubila zbog šverca cigareta.

Javna pravobraniteljica Tish Times tražit će objašnjenje zašto policajci koriste borilački zahvat koji je zabranjen zbog toga što može izazvati gušenje. Američka javnost osuđuje i gradonačelnika koji je na izborima obećavao kako će uvesti reda u policiju.

Pročitajte više