Policija: Prosvjed u Savskoj je ilegalan, ali nismo ih rastjerali jer su mirni

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

PROSVJED šatoraša u Savskoj ulici policiji nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju, potvrđeno je za Index iz PU zagrebačke.

S obzirom da to znači kako su prosvjednici ilegalno podigli šator ispred Ministarstva branitelja u Savskoj, zanimalo nas je i zbog čega policija ništa nije poduzela kako bi natjerala pobunjene ratne veterane da se raziđu.

"U dosadašnjem tijeku održavanja ovog mirnog okupljanja odnosno javnog prosvjeda nisu zabilježeni slučajevi protupravnih ponašanja temeljem kojih bi nedvojbeno bili ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo sprječavanje odnosno prekidanje primjenom policijskih ovlasti", poručuju iz PU zagrebačke.

Ratni veterani okupljeni pred Ministarstvom branitelja oglasili su se na prozivke za ilegalno prosvjedovanje putem medijskog priopćenja koje potpisuje Đuro Glogoški.

> Veterani iz Savske: Nije ilegalno imati veliki kišobran tipa šator

Ante Deur: Ovo je spontano okupljanje

"Mi smo isto zatečeni. Mi smo tu legalno, ne znamo tko je organizator, ovo je spontano okupljanje veterana, stopostotnih invalida, majki udovica... Uistinu ne znamo tko je organizator, možda je netko iz Ministarstva branitelja prijavio prostor, pitajte njih. Ovo je spontano okupljanje kakvo se može održati bilo gdje, od Markovog trga do Zaprešića", kaže za Index Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Na našu konstataciju da spontana okupljanja rijetko kad traju tri mjeseca, koliko već traje braniteljski prosvjed u Savskoj, Deur odgovara: "To je kvaliteta zajedništva hrvatskih branitelja, isto kao i devedesetih".

Upitali smo Deura i znači li činjenica da ih policija još nije rastjerala da su veterani u povlaštenoj poziciji s obzirom na ostale građane: "Mi smatramo da su u ovoj državi u povlaštenoj poziciji samo saborski zastupnici, premijer i ministri. Pogledajte koliko samo troše na službenim karticama. To je tema koja bi javnosti sigurno bila zanimljiva i za koju vjerujem da ćete je rado otvoriti".

No, činjenica i dalje stoji da neprijavljeni prosvjed u Savskoj traje već tri mjeseca, a da policija nije intervenirala. Neki drugi prosvjednici vjerojatno bi već završili u marici. Zbog čega se braniteljima to tolerira?

"To je hrvatska policija, policija Republike Hrvatske. Mi stvarno ne znamo tko je organizator, da vam mogu dati ikakvu drugu informaciju rado bih je dao. Možda da probate pitati ministra Matića, možda on zna nešto više o tome", kaže Deur.

Ilegalno blokirali Savsku i ispaljivali vatromet

Odgovor od policije smo zato dobili na pitanja koja smo im poslali u noći drugog kruga predsjedničkih izbora 11. siječnja. Tada su šatoraši pobjedu Kolinde Grabar Kitarović proslavili blokadom Savske i vatrometom.

Zanimalo nas je je li vatromet prijavljen, hoće li osobe koja su ga održale biti sankcionirane te kako bi reagirala policija da se tridesetak građana okupi na jednoj od glavnih gradskih prometnica, zaustavi promet te naprave vatromet.

I više nego zanimljiv odgovor donosimo u cijelosti.

"Odobrenje za vatromet nismo izdali, ali ne znamo identitet osoba koje su koristile pirotehnička sredstva

Obavještavamo Vas da smo obavili provjere temeljem Vaših upita te je utvrđeno je da od ove Policijske uprave nije bilo zatraženo, niti je sukladno tomu bilo izdano odobrenje za izvođenje javnog vatrometa 11. siječnja 2015. u zoni Savske ceste ispred broja 66. Međutim, utvrđeno je da je došlo do korištenja pirotehničkih sredstava neutvrđenog razreda od strane osoba čiji nam identitet nije poznat.

U vezi upita koji se odnosi na privremeno kratkotrajno zatvaranje prometa Savskom cestom, isti je od strane policijskih službenika bio zatvoren tog dana od 22.06 do 22.12 sati, na dijelu od Avenije Grada Vukovara do Gagarinovog puta.

Tom prilikom je izvršeno kratkotrajno preusmjeravanje prometa zbog kretanja pješaka po kolniku, odnosno spontanog izlaska građana na kolnik Savske ceste te je privremeno zatvaranje prometa uz preusmjeravanje poduzeto iz sigurnosnih razloga zaštite pješaka, a pri tom nije dolazilo do zastoja, odnosno većeg poremećaje u prometu. Nakon prestanka razloga za preusmjeravanje prometa, odnosno udaljenja pješaka sa kolnika promet je trenutno normaliziran. Preusmjeravanje prometa poduzeto je temeljem članka 195. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Represivne mjere nisu primijenjene jer se radi o invalidima

S obzirom da se radilo o nenajavljenom i spontanom izlasku većeg broja građana, policijski službenici nisu primijenili represivne mjere jer se u vidu, pored ostalog, imalo i okolnosti da se u znatnom broju radilo i o osobama s invaliditetom.

Naime, kod takvih postupanja dužni smo uzeti u obzir i sve ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu navedene kategorije građana, a u prvom redu ističemo obvezu poštivanja načela razmjernosti i zaštitu osoba s invaliditetom.

Policijski službenici ove Policijske uprave su za vrijeme ovog događaja poduzeli sve potrebne mjere kako bi se održala sigurnost okupljenih i svih drugih građana, što će se činiti i ubuduće."

Klemm: Braniteljski prosvjed nije nelegalan, već spontano okupljanje

Prosvjed branitelja nije nelegalan, riječ je o spontanom okupljanju koje ne treba prijaviti policiji, rekao je u srijedu Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda koji već 101 dan traje ispred Ministarstva branitelja.

"Prosvjed nije nelegalan, već spontano okupljanje koje se ne treba prijaviti policiji", izjavio je Klemm za Hinu, upitan za komentar navoda iz Policijske uprave zagrebačke da branitelji nisu prijavili prosvjed, kojim traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića i suradnika te raspravu o ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelja.

Klemm je žalosnim ocijenio što državne institucije ne gledaju zašto su se branitelji okupili, već samo jesu li se okupili legalno ili nelegalno.

To što su prosvjednici ispred Ministarstva podigli šator komentirao je riječima "je li trebalo da se naši hrvatski ratni vojni invalidi smrzavaju po ovom vremenu".

"Hrvatski branitelji okupljeni u Savskoj 66 nikada neće dopustiti novi Bleiburg ili vukovarsku bolnicu, te neće ostaviti hrvatske ratne vojne invalide na milost i nemilost onih koji nisu bili s nama 1991. godine u Domovinskom ratu", poručio je Klemm.

Pročitajte više