Policija: Šimunićevo skandiranje "Za dom spremni" nije kazneno djelo

Foto: Hina

JOSIP ŠIMUNIĆ poveo je sinoć skandiranje na Maksimiru nakon što je Hrvatska ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. "Za dom", povikao je Šimunić, a publika je spremno odgovorila: "Spremni!". Spomenuti je poklik zakonom zabranjen, a isti je Hrvatski nogometni savez više puta stajao novčanih sankcija.

"Povodom izjava Josipa Šimunića nakon kvalifikacijske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Islanda te danas zaprimljenih više upita novinara, odgovaramo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo od nadležne Policijske uprave zagrebačke dostavu izvješća o događaju nakon spomenute utakmice radi donošenja odluke o mogućem prekršaju", kratko su priopćili iz DORH-a.

O svemu se večeras oglasila i PU zagrebačka: "Povodom izjava Josipa Šimunića nakon odigrane nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Islanda, Policijska uprava zagrebačka nije utvrdila elemente kaznenog djela. No, Policijska uprava zagrebačka je o svim poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama dostavila izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi donošenja odluke", izvijestili su iz MUP-a.

"Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru `kolokvijalne` odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje", poručili su iz Hrvatskog helsinškog odbora o skandiranju.

Zašto Šimunić nije priveden, a druge se privodilo?

Na stadionu je sinoć bilo mnoštvo policije, koja je ranije hapsila zbog ovakvog skandiranja i veličanja ustaštva, ali Šimunić nije priveden. Propisana kazna za ovakvo kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira je globa do 150 eura ili do 30 dana zatvora. S obzirom na naročito tešku okolnost počinjenja djela (veličanje ustaštva pred većom skupinom ljudi), prekršajni sudac imao bi osnove za izricanje ozbiljnije kazne.

Prema zagrebačkoj policiji Šimunić nije počinio kazneno djelo, ali hoće li DORH naposljetku odlučiti da Šimunić ipak mora barem prekršajno odgovarati?

Primjera radi, u Čavoglavama su prošle godine na Thompsonovom koncertu dvije osobe privedene upravo zato što su prodavali suvenire s natpisom "Za dom spremni". I ranije se na Thompsonovim koncertima privodilo zbog skandiranja "Za dom spremni" i dizanja ruku u zrak uz ustaški pozdrav.

Ipak, valja spomenuti i slučaj iz Čavoglava 2011. godine. Prekršajni sud u Kninu odbacio je kao "neutemeljenu" prijavu policije protiv 50-godišnjaka koji je nosio i prodavao suvenire s natpisom "Za dom spremni", kao neutemeljenu. Sud je prihvatio argument 50-godišnjaka da mu "nije poznato da bi natpis `Za dom spremni` i predmeti crne boje imali karakter poticanja na nacionalnu, vjersku ili bilo kakav drugi oblik mržnje ili nesnošljivosti" te da je "pozdrav `Za dom spremni` poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret".

> Pogledajte kako je Šimunić uzeo mikrofon i poveo skandiranje "Za dom spremni"

> Pozdrav s Maksimira i u Saboru: "E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti"

> Hrvatska godinama ustašluke tretira kao nestašluke, pa su s tribina prešli na teren!

> Šimunić: Mene dom asocira na ljubav i toplinu, a ne na zločin!

> Najutjecajniji svjetski mediji umjesto o pobjedi Hrvatske pišu o ustašama

> Ćiro: Što Šimunić zna što je NDH i tko je bio Ante Pavelić?!

> Navijači o Šimunićevom skandiranju: "Da je to napravio u Njemačkoj, karijera bi mu bila završena!"

> FIFA istražuje Šimunića! Ministar traži hitno očitovanje HNS-a i HOO-a!

Pročitajte više