Policija čuvala hrvatsku ambasadu u Beogradu od radikala, Šešelj zapalio zastavu

Foto: FAH (Arhiva)

POLICIJA u Beogradu čuvala je danas popodne zgradu hrvatske ambasade od Vojislava Šešelja i pripadnika njegove Srpske radikalne stranke, javlja Blic. Šešelj je pred okupljenima zapalio i hrvatsku zastavu.

Šešelj je povodom 20. obljetnice obilježavanja akcije Oluja poveo svoje radikale na hrvatsku ambasadu. Zaustavljen je promet u Ulici kneza Miloša, a kordon policije nije dozvoljavao radikalima da priđu ambasadi. Okupili su se na pločniku preko puta zgrade ambasade.

Šešelj je prethodno pregovarao s policijom da mu dopuste održavanje govora ispred ambasade. Rekao im je da je skup već ranije prijavio. Održavanje govora ispred ambasade Šešelju ipak nije dozvoljeno.

"Braćo Srbi i sestre Srpkinje, dvadeset godina u Beogradu postoji ambasada hrvatske ustaške države. Lažne države jer više od 900 godina nisu bili u stanju da stvore pravu državu", kazao je Šešelj svojim pristalicama

"Hrvatska je u 20. stoljeću dva puta, uz pomoć zapada, pokušavala da napravi tu lažnu državu koja je počinila genocid nad srpskim narodom. Bože zdravlja, uskoro ćemo osvojiti vlast i mi ćemo odlučivati kuda će ići Srbija. Nećemo priznati hrvatsku ustašku državu dok traje okupacija Srpske Krajine i Srbije", rekao je Šešelj.

Prozvao je i aktualne lidere Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koji su nekad bili članovi njegovog SRS-a: "Našli vlastodršci Nikolić i Vučić nemaju pravo da praštaju Hrvatima bilo što u ime srpskog naroda. To pravo imaju samo oni koji su žrtve. Važno je da nikada ne zaboravimo što je bilo u Srpskoj Krajini. Jednog dana neće biti NATO-a, neće biti ni EU. Raspast će se uskoro, što ćemo strpljivo dočekati, da vratimo ono što je naše".

Masa je uzvikivala uvredljive poruke na račun premijera Srbije Vučića. Okitili su se simbolima SRS-a, Šešeljevim slikama i srpskim zastavama. S razglasa su puštali pjesmu "Sprem'te se, sprem'te četnici", te uglas pjevali. Nakon Šešeljevog govora njegovi pristalice su se razišli iz Ulice kneza Miloša.

Pročitajte više