Policija diskriminira žrtve homofobnih napada iz mržnje: "Razbili su mi bocu o lice"

AMNESTY INTERNATIONAL danas je objavio kratki izvještaj "Nezaštićeni: Homofobni i transfobni zločini iz mržnje u Hrvatskoj".

U tom se izvještaju upozorava na sudbine mnogih LGBT osoba koje su posljednjih godina napadnute u Hrvatskoj, a prije subotnjeg splitskog Gay Pridea AI je upozorio da Vlada mora poduzeti daljnje korake u suzbijanju homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje u Hrvatskoj. U izvještaju je opisan slučaj Dalibora koji je 2007. godine, nakon zagrebačke Povorke ponosa, zajedno sa još nekoliko prijatelja napadnut od strane najmanje četiri osobe.

Pročitajte cijeli izvještaj Amnesty Internationala

Unatoč toma što se napad dogodio u 18 sati u prometnom dijelu Zagreba, nitko od svjedoka se nije dobrovoljno javio te je slučaj ostao neriješen. Unatoč zahtjevima Dalibora i njegovog odvjetnika, policija nikada nije dala konkretne odgovore zašto nisu tražili svjedoke koji bi pomogli identificirati napadača. Nakon što su se fotografije Daliborovog ozlijeđenog lica pojavile u medijima bio je izložen homofobnim uvredama svojih susjeda. Počinitelji nikada nisu pronađeni, a Dalibor od tada nije sudjelovao u Povorci ponosa.

Drugi slučaj koji je objavio AI je onaj Igorov koji se zajedno sa svojom djevojkom i zajedničkim prijateljem uputio u grad nakon zagrebačke Povorke ponosa 2010. godine. Iako su presvukli odjeću koju su nosili tijekom Povorke, prepoznala su ih trojica muškaraca te su ih pitali jesu li bili na "pederskoj paradi", a potom su ih fizički napali. Igoru je slomljena ključna kost, a njegovom prijatelju su razbili zube, dok djevojka nije ozlijeđena. Igor smatra da su ih napali "Bad Blue Boysi" koji su ciljano tražili sudionike Povorke ponosa. No, policija niti u ovom slučaju nije pronašla napadače, a Igor vjeruje da nikada niti neće.

"Policija se ponašala kao da prijavu ne shvaćaju ozbiljno"


Pavla je 31. siječnja 2010. godine s nekoliko prijatelja izašla u klub, gdje joj se počeo udvarati muškarac, na što mu je ona rekla da je lezbijka. Zajedno sa još petoricom prijatelja muškarac je počeo vrijeđati Pavlu kada je izašla iz kluba, a potom ju je i fizički napao. Udario ju je više puta u glavu i tijelo, a pobjegao je tek kada je iz kafića izašao Pavlin poznanik i zaprijetio mu imitacijom oružja. Pavla je slučaj prijavila policiji te im je kazala za homofobne komentare koji su joj upućeni. U bolnici su joj sanirali ozljede glave i pustili je kući nakon nekoliko sati promatranja.

Narednih mjeseci je odlazila u policiju, ali nikada nije dobila konkretne informacije. "Svaki put kad bih kontaktirala policiju kako bih dobila više informacije, ponašali su se prema meni kao da moju prijavu ne shvaćaju ozbiljno. Osjećala sam se kao da me žele poslati kući", rekla je Pavla koja je u studenom 2010. godine saznala da policija nije zabilježila motiv mržnje, nego su napisali da ju je napadnuta zato +što je muškarac bio pijan. Zbog prekršaja "remećenja javnog reda i mira" počinitelj je dobio kaznu od 300 kuna, dok je kaznena prijava odbačena u lipnju 2011. godine. "Imala sam povjerenja u policiju. Očekivala sam da će obaviti svoj posao. Sad više nimalo ne vjerujem hrvatskoj policiji niti pravnom sustavu", rekla je Pavla.

Mlatili su ga dok nije pao na pod

Na dan prošlogodišnje krvave parade u Splitu, Damir, njegov dečko Mislav i dvojica njihovih prijatelja u Zagrebu su čekali tramvaj. Prišla su im trojica pijanih muškaraca i počela dobacivati homofobne komentare. Ušli su za njima u tramvaj, a nakon kraće svađe su počeli udarati Mislava te su ga mlatili sve dok nije pao na pod. Jedan od napadača je udario Damira u lice, a putnici iz tramvaja su potom izbacili napadače na stanici. Damir je primljen u bolnicu zbog slomljenog nosa.


Neugodno mu je bilo policajcima otkriti svoju spolnu orijentaciju, ali im je rekao da je napadnut zato što su ga napadači percipirali kao geja. Plavci su istoga dana pronašli napadače, ali je policija kasnije izgubila dokumentaciju. Tek u ožujku 2012. godine je Damir doznao da je počiniteljima suđeno na Prekršajnom sudu, zbog čega im se više nije moglo suditi na Kaznenom sudu.

"Razbili su mi bocu o lice"

Transrodna žena po imenu Angel je 24. travnja 2007. godine sa svojom grupom nastupala u jednom zagrebačkom klubu. Nakon nastupa je s troje krenula prema obližnjem parkiralištu gdje su im prišla tri muškarca s bocama u rukama. Pitali su Angel koliko je sati. "Bila sam zbunjena, izgledali su mi sumnjivo, no nisam znala da li mi se udvaraju ili se šale sa mnom. Sve se dogodilo vrlo brzo: razbili su mi bocu o lice. Svi smo počeli trčati prema autu, no oni su nas pratili, udarali su i moje prijatelje. Kad smo napokon stigli do auta, počeli su udarati vozilo", kazala je Angel koja je potom odvedena u bolnicu.

Kasnije je otišla u policiju gdje su službenici pogrdno komentirali njezinu odjeću. Slučaj nije zabilježen kao zločin iz mržnje na temelju rodnog identiteta ili izražavanja. "Kad izlaziš ovako odjevena, takve stvari se događaju", kazao Angel jedan od policajaca. Počinitelji napada nikada nisu pronađeni. "Otad sam mnogo opreznija kad sam u Hrvatskoj", kazala je Angel i dodala da više ne hoda noću sama već sjedne u taksi.

Policija diskriminira žrtve homofobnih zločina iz mržnje


Amnesty International je na današnjem predstavljanju izvještaja rekao da bi Hrvatska trebala riješiti problem zločina iz mržnje "ne samo osiguravajući da državna tijela poštuju pravo na slobodu od diskriminacije, nego i omogućavajući da žrtve zločina iz mržnje mogu učinkovito tražiti zadovoljštinu za zločine iz mržnje počinjene od strane privatnih osoba".

"Usprkos zakonskim poboljšanjima, uključujući novi Kazneni zakon koji će stupiti na snagu u siječnju 2013. godine, a koji izričito navodi da zločini iz mržnje mogu biti počinjeni i na temelju rodnog identiteta, propusti i dalje postoje. Izvještaj Nezaštićeni bilježi slučajeve u kojima navodni homofobni i transfobni motivi nisu na odgovarajući način uzeti u obzir u istrazi i procesuiranju fizičkog nasilja, te slučajeve u kojima žrtve nisu propisno obavještavane o napretku u rješavanju njihovih slučajeva", poručili su iz AI-ja te dodali da je zabilježen diskriminatoran odnos policije prema žrtvama zločina iz mržnje te njihov neuspjeh u zaštiti sudionika i sudionica Povorki ponosa od nasilja.

Na prošlogodišnjem splitskom Prideu 44 slučajeva zločina iz mržnje

"Hrvatske vlasti moraju poduzeti mjere koje bi osigurale da homofobni i transfobni zločini iz mržnje budu sustavno i temeljito istraženi i procesuirani. Posebno treba mijenjati zakone koji  reguliraju prekršaje kako bi njima bili obuhvaćeni i motivi mržnje, a nužno je i dosljedno primjenjivanje smjernica o tome kada fizičko nasilje koje rezultira tjelesnim ozljedama treba  procesuirati kao prekršaj, a kada kao kazneno djelo", izjavila je Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatske.

Podsjetili su da je u prvoj Povorci ponosa prošle godine u Splitu više od 3500 prosvjednika bacalo kamenje, boce i druge predmete na sudionice i sudionike parade. Ozlijeđeno je osam osoba, a policija je zabilježila 44 slučaja zločina iz mržnje na temelju spolne orijentacije. "Iako je policija uspjela spriječiti izravan fizički sukob između nasilnih protuprosvjednika i sudionika i sudionica Povorke, nije uspjela poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurala događaj", ističu iz AI-ja.

Organizacije je izvještaj objavila uoči ovogodišnje splitske Povorke ponosa koja će se održati u subotu. "Hrvatska policija i splitske gradske vlasti moraju osigurati da sudionice i sudionici ovog mirnog prosvjeda mogu ostvariti svoje pravo na slobodu izražavanja i okupljanja bez straha od diskriminacije ili nasilja", istaknuo je Marco Perolini, istraživač  Amnesty Internationala za pitanja diskriminacije u Europi. AI je dodao da će nadzirati ovogodišnju Povorku te se nadaju da će hrvatske vlasti osigurati osobama u njoj "adekvatnu zaštitu od nasilja iz mržnje".

Pročitajte više