Političari: "Nacistička svastika" ušla u izbor za novozelandsku zastavu

Foto: FAH

NAKON prvog kruga u kojemu je građanima ponuđeno 40 potencijalnih verzija dizajna nove državne zastave Novog Zelanda, izbor je sužen na četiri opcije, ali je u posljednjem danima uvršten i peti, prije odbačeni prijedlog s nazivom "Crveni vrh" koji političari povezuju s nacističkom svastikom.

Premijer John Key je ranije odbio prihvatiti dizajn upravo zbog povijesnih konotacija, no BBC javlja da se on ipak našao u užem izboru za referendum o nacionalnoj zastavi koji će se održati u studenom nakon što je njegovo uvrštavanje zatražilo 52,000 ljudi.



Vijest potpiruje ljutnju stranke "Prvi Novog Zelanda" koja sugerira da bi se dizajn mogao krivo protumačiti kao simbol nacističkog režima Adolfa Hitlera.

> Novi Zeland mijenja zastavu, treba li i Hrvatska?

U povremeno bizarnoj parlamentarnoj raspravi održanoj jučer, zastupnik Denis O’Rourke je pokazao kako se dizajn može iskoristi da bi se napravila svastika ukoliko se zajedno spoje četiri zastave, dok je zamjenik predsjednika stranke Ron Mark "Crveni vrh" usporedio s oznakom iscrtanom na nacističkim stražarnicama.

"Koliko je to uvredljivo prema našim veteranima? To ide od farse prema besmislici. Mi s tim ne želimo imati posla".

John Hart, jedan od korisnika društvenih mreža na kojima peti dizajn također izaziva žestoku raspravu, sugerira da bi parlament trebao primijeniti "Godwinov zakon" i ignorirati sugestije o nacističkom simbolizmu.   

Neslužbeni zakon o nacističkim analogijama je djelo Mikea Godwina iz 1990-ih godina, a teorija iza takozvanog zakona je da "što dulje traju online rasprave, to je izglednije povezivanje i usporedba s nacistima i Hitlerom".

"Crveni vrh" je dizajnirao Aaron Dustin, koji na svojim stranicama piše da zastava predstavlja "Prve prema svjetlu" i da bi trebala biti "novi" simbol novozelandskog identiteta. 

Uz sporni, tri dizajna uključuju paprat kao nacionalnu ikonu, a četvrti "koru", koja je česti motiv maorske umjetnosti.

Pročitajte više