Političari za, policija protiv: Uskoro zabrana alkohola na javnim površinama u Zagrebu!

VIJEĆE za prevenciju Grada Zagreba na današnjoj sjednici podržalo je totalnu zabranu konzumacije alkohola.

"Zabranjeno je svima na javnim površinama konzumiranje pića koje sadrže alkohol", moglo se čuti na sjednici Vijeća.



Apsolutnu zabranu tijekom cijelog dana, ne podržava međutim zagrebačka policija. Zamjenik načelnika PU zagrebačke Mihael Varga kaže da je zabrana alkohola i odraslima uz roštilj na Bundeku i Jarunu - prerestriktivna.

"To nije najbolje, to nije najsvrsishodnije", objasnio je Varga.

Može li bar gemišt uz roštilj na Jarunu?

Policija je stoga predlagala da se za punoljetne osobe zabrani noćna konzumacija alkohola na javnim površinama. No, većina u vijeću, među kojom je i zdravstveni pročelnik Zvonimir Šostar, taj je prijedlog odbila.

U gradu su ipak spremni smilovati se i dopustiti odraslima barem gemišt uz roštilj na određenim mjestima.

"Na nekim mjestima se može dozvoliti da se tamo do 21 sat mogu konzumirati blaža alkoholna pića ili naći neku formulaciju koja pije vodu", kaže Šostar.

Zabranu podržala i potpredsjednica Gradske skupštine

Prostori oko škole, vrtića i sportskih objekata također bi ušli u bezalkoholnu zonu, a zabranu alkohola na javnim površinama u ime Gradske skupštine podržala je na vijeću i potpredsjednica skupštine Tatjana Holjevac.

"Ovo je nešto što najviše štiti mlade ljude od preranog konzumiranja alkohola. Tako je na kraju u cijelom svijetu, kod nas to nije bilo i mislim da naš mentalitet točenja i pijenja alkohola treba promijeniti", ističe Holjevac.

Savjet mladih gradske skupštine protivi se, pak, zabrani konzumacije, jer je već zabranjena prodaje alkohola maloljetnicima. "Samo to treba dosljednije provoditi i pojačati preventivne akcije", kaže predsjednica savjeta Olga Plazibat.

Pročitajte više