Političko rješenje "malo sutra": SAD i Francuska sirijske pobunjenike snabdijevaju oružjem

JEDAN od generala u oporbenoj sirijskoj paravojsci, poznatoj kao Slobodna sirijska armija, novinaru Reutersa potvrdio je ono o čemu se već neko vrijeme špekulira - da pobunjenici od Francuza i Amerikanaca dobivaju oružanu pomoć.

"Francuska i američka pomoć došla je do nas i sad je s nama", kazao je u utorak u Homsu pobunjenički general za Reuters. Upitan da elaborira o kakvoj je točno vrsti pomoći riječ, kazao je: "Sad smo dobili oružje i protuzračne rakete, a ako Bog da, s tim ćemo moći poraziti Bashara (Assada)."

Iako međunarodna zajednica u javnosti i dalje plasira stav kako je posvećena pronalasku političkog rješenja za konflikt u Siriji i kako im vojna intervencija nije u planu, ovaj i slični primjeri sugeriraju kako sirijske oporbene snage ipak naoružava, samo indirektno.

Sve podjseća na Libiju

Ovo nije prvi izvještaj u kojem se spominje da SAD opoziciju snabdijeva oružjem. U prosincu je zaposlenica FBI-a Sibel Edmonds postala zviždačica i "propjevala" kako Amerikanci obučavaju sirijske pobunjenike u susjednoj Turskoj te ih oružjem snabdijeva iz baze Incirlik u pograničnom području, podsjeća RT. Osim toga, navodno su Katar i Saudijska Arabija održali nekoliko tajnih sastanaka i sirijskoj opoziciji ponudili novčanu pomoć za kupnju oružja.

Čitava priča ide u prilog tezi koju su iznijeli Rusi, koji tvrde da međunarodna zajednica na Siriju želi primijeniti isti scenarij koji je realiziran u Libiji.

Pročitajte više