Ponovno odgođeno pripremno ročište za Loru 2, šefu zatvora otkazali branitelji Hodak i Franceschi

Foto: Google Street View

NI DANAS nije održano pripremno ročište za Loru 2, i to zato jer su prvooptuženom Tomi Duiću, bivšem upravitelju Vojno-istražnog centra, otkazali branitelji Zvonimir Hodak i Jadran Franceschi. Prije koji mjesec problem je ispao s bolešću odvjetnika Vinka Gulišije. Sutkinja Katija Blaće nije zakazala novi termin, već je odredila da se Duiću odredi novi branitelj. On će se, pak, morati upoznati s predmetom pa je jasno da slijedi višemjesečna odgoda.

Duić i Bungur

I danas, kao i na prvom pripremnom ročištu, pred zgradom splitske Palače pravde okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika predvođenih Jagodom Bungur, suprugom optuženog vojnog policajca Emilija Bungura koji je u bijegu već 10 godina te je kao Duić i ostali optuženici već pravomoćno osuđen u postupku za ratne zločine nad civilima, tzv. Lori 1. Sada im, pak, trebaju suditi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Uz Duića i Bungura, optuženi su i zamjenik šefa zatvora Tonči Vrkić te policajci Anđelko Botić i Ante Gudić. Duić je također u bijegu, on se za razliku od Bungura uopće nije ni pojavljivao na prvom suđenju.

Živković i Pantić

Jagoda Bungur i prosvjednici tvrde da se radi o zamjeni teza i da su optuženici nevini. Ne mogu vjerovati da hrvatska država sudi hrvatskim braniteljima. Među oštećenicima, nekadašnjim ratnim zarobljenicima u Lori, nalaze i, kako tvrde Bungur i ostali, i ratni zločinci, snajperist Vojkan Živković te pilot Goran Pantić. Živković je, kažu, snajperom s 300 metara ubio hrvatskog branitelja kod Nos Kalika, dok je Pantić bombardirao Metković krmačama. U Državnom odvjetništvu doznajemo da je postupak protiv Živkovića obustavljen 1998. godine zbog nedostatka dokaza, a za Pantića nema evidencije da je ikada vođe postupak. U svakom slučaju, Jagodi Bungur i ostalima krajnje je neprihvatljivo da se njihovi iskazi uzimaju kao relevantni jer smatraju da je normalno da će teretiti hrvatske branitelje nakon što su ratovali protiv njih.

Bit će svakako zanimljivo pratiti nastavak ovog slučaja jer se pretpostavlja da se obrana neće suglasiti sa čitanjem iskaza svjedoka, zatočenika Lore, kojeg su dali na beogradskom sudu, nego će tražiti da se pozovu i saslušaju na samom suđenju. Već sada je jasno da će to zahtijevati iznimne mjere osiguranja kao i za slučaj Lora 1.

Bajića nitko ništa ne pita, a za njegovo postupanje u Lori već smo platili 3 milijuna kuna

Optuženim vojnim policajcima stavlja se na teret da su se tijekom 1992. godine iživljavali nad ratnim zarobljenicima te su ih optužili i za tri smrtna slučaja. U Lori 1 raspravljalo se o civilnim žrtvama, među kojima su bili i pokojni Nenad Knežević i Gojko Bulović. Zanimljivo je svakako da su oštećenici iz Lore 1 pritvoreni po zahtjevu donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je 1992. godine bio zamjenik vojnog tužitelja. Zbog nezakonitog pritvora, zlostavljanja i smrti, oštećenicima je država dosad isplatila oko tri milijuna kuna. Sada taj novac traže od osuđenih iz postupka Lora 1. Od Bajića nitko ništa ne traži niti ga uopće išta pitaju.

Kako smo već pisali, Bajić je 1992. godine strpao u zatvor civile i šefa kirurgije splitske Vojne bolnice dr. Dušana Parpuru, brigadira HV-a, pod inkriminacijom da su htjeli stvoriti SAO Kaštela s ciljem pripajanja SAO Krajini. Dokaza nikakvih nije bilo, ali je Bajić ustrajno gonio, sve dok postupak nije obustavljen rješenjem Vrhovnog suda iz 1993. godine. Premda je saznanja o tome da su pritvorenici odvedeni u Loru, a ne u civilni zatvor na Bilicama, Bajić ništa nije poduzeo sve do dolaska na vlast Ivice Račana. 2001. godine otvara slučaj Lora, na način da su bivši osumnjičenici postale žrtve, a bivši policajci osumnjičenici. Jedini koji je zadržao svoju procesnu poziciju bio je upravo Bajić.

Pročitajte više