Ponovno zabranjen Gay Pride u Moskvi, organizatori najavili sukobe

MOSKOVSKE vlasti su opet, već sedmu godinu zaredom, zabranile održavanje Gay Pridea. Parada predviđena za 27. svibnja ocijenjena je kao rizik koji može izazvati "negativne reakcije" građana ruske metropole.

"Društvo u paradi vidi provokaciju koja daje pogrešan primjer djeci i omladini", poručio je organizatorima dužnosnik moskovske gradske uprave Vasilij Olejnik, javlja udruga GayRussia.

Organizatori su objasnili da su tražili odobrenje za paradu za tisuću osoba na glavnoj ulici Moskve, nakon koje je trebalo uslijediti okupljanje na Trgu revolucije, u neposrednoj blizini Kremlja. Međutim, vlasti su to odbile, kao i prijedlog da se Pride održi na bilo kojem drugom mjestu, unatoč obećanju organizatora da neće biti ni opscenosti ni golotinje.

Predsjednik GayRusssia-e Nikolaj Aleksejev kazao je kako će se zbog zabrane žaliti moskovskom sudu, dodavši da nemaju namjeri odustati od parade, bez obzira na rizik i policijsku represiju. "Pripremite se za sukobe 27. svibnja", upozorio je.

Podsjetimo, pripadnici ruske LGTB zajednice su još 2006. godine predali prvi zahtjev za održavanjem Pridea, ali nikad nisu dobili dozvolu. Svi njihovi pokušaji završili su tako što bi ih rastjerivala policija. Vlasti u Sankt Petersburgu su otišle još korak dalje i prošle godine usvojile zakon koji zabranjuje propagiranje homoseksualnosti.

Pročitajte više