Popustio nasip u Donjem gradu u Osijeku: "Nema mjesta panici, uspostavlja se druga linija obrane"

Foto: Vlado Kos / Cropix

VODENI val prolazi kroz Hrvatsku, niži od očekivanog. Poplavom ugrožena područja obišao je predsjednik Ivo Josipović.

Popustio je nasip u osječkom Donjem gradu, sve su snage na terenu na donjodravskoj obali, no i dalje stručnjaci smiruju situaciju i tvrde da nema mjesta panici.

Zbog usporenog toka Dunava povisio se vodostaj Drave kod Osijeka te premašio 510 centimetara, a u osječkom Donjem gradu, kod Banove ulice, došlo je do procjeđivanja nasipa, pojava podvira, pa i erozije nasipa, rekao je voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Za HTV je istaknuo kako se žurno uspostavlja druga linija obrane, gdje će se, uz ispumpavanje procijeđene vode, koristiti i posebna platna, kako bi se spriječilo daljnje procjeđivanje nasipa.

Na tome je punktu trenutačno angažirano nekoliko stotina ljudi, a dolaze i pripadnici Hrvatske vojske te je organizirano zajedničko djelovanje. Đuroković, je ocijenio da će vodostaj Drave vjerojatno rasti u idućih 24 sata, nakon čega neće bitnije opadati, već stagnirati, pa će se u nekim dijelovima Osijeka i u idućih 48 sati trebati pripremiti na ozbiljnu situaciju.

Sve je spremno za evakuaciju


"U ovom trenutku ugrožene su dvije kuće, a sve je u slučaju potrebe spremno i za evakuaciju stanovništva", kaže savjetnik za poslove zaštite i spašavanja grada Osijeka Dražen Poljak.

"Sve je spremno. Tu su velike snage Hrvatskih voda, županijski i gradski stožer. Ima dovoljno ljudi. Crveni križ daje ishranu i piće. Nema nikakvih velikih ugroza, sve je spremno ako bude trebala evakuacija. Već je gotov popis stanovništva koji bi se htjeli evakuirati", istaknuo je Poljak.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš kaže da su osigurani prostori za prihvat ljudi.

"Grad je pripremio sve u vezi prihvata 60 plus 60 stanovnika, dakle imamo 120 mjesta osigurano u Osnovnoj školi Tenja, u sportskoj dvorani, i drugi kapacitet je u Hrvatskom domu u Tenji", naglasio je Ambruš.

Vodostaji su visoki, i svi ostali nasipi drže. Sve su ekipe na terenu, spremne reagirati ako dođe do probijanja nasipa. Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda kaže kako će vrh vodenog vala na području Hrvatske biti tri dana te da se danas očekuje negdje na poziciji ušća rijeke Drave u Dunav, u Aljmašu.

Ako dođe do popuštanja, spremna je vojska, ali i helikopteri za evakuaciju stanovništva.

Vrh vodenog vala prema Vukovaru kreće se brzinom od 60 kilometara na dan. Predviđa se njegov maksimalni rast do 720 centimetara, eventualno koji centimetar više. Dunavska obala u Vukovaru zaštićena je najsuvremenijim boks-barijerama i sa 75 tisuća vreća s pijeskom.

Iznimno visoki vodostaji idućih pet do sedam dana

Vodeni val ne popušta i kod Batine je prešao 770 centimetara, kaže Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda. Nakon toga je na toj mjernoj postaji vodostaj počeo lagano opadati.


"U ovom trenutku možemo reći da je ušao u prostor Kopačkog rita. Kreće se negdje prema ušću i pritišće naravno, rijeku Dravu, što je izazvalo daljnju pojavu uspora, gotovo 50 kilometara uzvodno od grada Osijeka", istaknuo je Đuroković.

"U subotu ga očekujemo u Vukovaru, da bismo sam vrh ispratili u nedjelju iz Iloka. I nadalje, idućih pet do sedam dana, bit će riječi o iznimno visokim vodostajima na cijelom dijelu hrvatskog Podunavlja i još uvijek će taj veliki vodeni val snažno pritiskati naše nasipe", izjavio je.

Noćas se u vikend-naselju Karašica uz Dravu počeo urušavati zemljani nasip izgrađen prije nekoliko dana. Dvjestotinjak vojnika i djelatnika zaduženih za obranu od poplava uspjelo je sanirati nasip, no do naselja se trenutačno može samo čamcem. Iako su odsječeni od svijeta, pomoć 'braniteljima nasipa' stiže osim brodovima i čamcima, i vojnim kamionima koji se probijaju kroz sve višu vodu. U naselju danonoćno dežura i HGSS.

"Mislim da je potpuno logično da se ljudima koji nisu radno aktivni i koji se ne mogu uključiti u obranu ili koji su bolesni, da se dislociraju na sigurno mjesto", rekao je župan Vladimir Šišljagić, najavljujući evakuaciju dvadesetak ljudi. Obuhvatni nasip u tom je naselju u dosta nestabilnom stanju.

Josipović: Čestitam svima, pripreme su odlično odrađene



Poplavom ugrožena područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije danas je posjetio predsjednik Ivo Josipović.

"Moram reći da je ovo ozbiljna prijetnja za ovdašnje stanovništvo, infrastrukturu i objekte, ali isto tako moram reći da su pripreme za obranu odrađene vrlo dobro, odlično, da postoji puna pripravnost. Učinjeno je sve što je trebalo i što je bilo moguće. Zato čestitam svima i civilnim i vojnim strukturama na odličnom radu", rekao je predsjednik Josipović.

Pročitajte više