Porezna uprava: Visina duga nije bitna, blokiramo sve koji ne plaćaju dugove u propisanom roku

Foto: Hina

NAPLATA poreznog duga putem ovrhe nema nikakve veze s visinom duga, tvrde iz Porezne uprave. U medijima se, podsjećamo, najprije pisalo da će računi biti blokirani svim obrtnicima i firmama s dugom većim od 2000 kuna, da bi se kasnije pojavila informacija da u blokadu idu svi koji duguju više od tisuću kuna.

Iz Porezne uprave u pismenom odgovoru za Index, međutim, tvrde kako visina duga nije kriterij prema kojem se određuje hoće li pojedina firma završiti u blokadi.

"Neovisno o visini duga nadležna ispostava pokreće postupak ovrhe po službenoj dužnosti, donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koje ima na računu kod banke, u slučaju kada porezni dužnik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje, odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po opomeni nadležne ispostave Porezne uprave. To znači da se prema Općem poreznom zakonu ovrha provodi isključivo za dospjeli porezni dug odnosno za dug kojem su protekli svi zakonski rokovi plaćanja", tvrde iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave također tvrde da su uspjeli zavesti disciplinu u plaćanju poreznih dugova. Ukupna količina duga se, kako kažu, smanjila za 820 milijuna kuna.

"U odnosu na evidentirano stanje dospjelog duga na dan 31.07.2013., u visini 3,5 milijarde KN, vidljivo je smanjenje u apsolutnom iznosu od 820 milijuna KN, što znači da se disciplinirala i redovna naplata mjesečnih poreznih obveza dospijeća 31.08.2013. i 30.09.2013., uz naplatu 'starih' dugova, obzirom se po pojedinom poreznom obvezniku mjere naplate pokreću na cjelokupan iznos dospjelog duga", poručuju iz Porezne uprave.
 

Pročitajte više