Porezna uprava u Srbiji naplatila Todoriću kaznu od 24 milijuna kuna

Foto: Arhiva 

POREZNA uprava naplatila je kaznu od 366 milijuna srpskih dinara (oko 24 milijuna kuna) kompaniji Frikom, u vlasništvu Todorićevog Agrokora, zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

>Pravomoćno: Todorić u Srbiji kažnjen sa 3 milijuna eura zbog kršenja tržišnog natjecanja

Iznos kazne od 366.115.005,50 dinara obuhvaća glavni dug i kamatu i naplaćen je 19. ožujka ove godine, i to na temelju rješenja za prisilnu naplatu novčanog iznosa mjere zaštite konkurencije. Tu mjeru je donijela nadležna ispostava porezne uprave 14. ožujka, na temelju zahtjeva srpske Komisije za zaštitu konkurencije, prenosi Tanjug.
 
Kazna je naplaćena, nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev Frikoma za reviziju sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rješenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te tvrtke i izricanje mjere plaćanja novčane kazne.
 
Komisija je u studenom 2012. godine Frikomu izrekla mjeru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520,00 RSD zbog zlouporabe tržišnog položaja.
 
Kazna je izrečena, jer je Frikom u ugovorima koje je zaključivao s maloprodajnim kupcima u razdoblju od 2008. do 2010. godine zahtijevao izravnu ili neizravnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, kao i na dosljednu primjenu maloprodajne cijene utvrđene cjenicima Frikoma.
 
Presudom Upravnog suda od 12. ožujka 2013. godine odbijena je tužba Frikoma i potvrđeno je rješenje Komisije o izricanju mjere plaćanja novčanog iznosa od 301,95 milijuna srpskih dinara.
 
 

Pročitajte više