Porezni raj: Najlakše je poslovati u Jerseyu, Hong Kongu i Irskoj

Foto: Google Maps

AKO SU vam dosadili hrvatski porezi i teško pokretanje ikakvog posla TMF Group ima rješenje. Vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta donosi popis 10 zemalja ne svijetu gdje je poslovanje najjednostavnije. Istraživanje rade na osnovu pravnog sustava zemlje, ekonomskih i političkih događaja i cyber sigurnosnih rizika.

Ultimativni porezni raj je Jersey, najveći otok u Engleskom kanalu. Porezna stopa od 0 posto privlači brojne međunarodne kompanije. Tako četiri petine lokalne ekonomije dolazi od offshore financijskog sektora, piše Business Insider.


Iako dio Kine, Hong Kong ima svoju regulativu i poreznu politiku, koja posebne pogodnosti daje građevinarima. Ova zemlja je na prvom mjestu u svijetu kada je u pitanju brzina izdavanja građevinskih dozvola.

Irska raj za investitore

Irska je za investitore u Europi jedna od omiljenih destinacija zahvaljujući niskim poreznim stopama. Kompanije kao Google, Facebook i Paypal imaju svoje europsko sjedište u Dublinu gdje im je porez na dobit 25 posto. Prosjek u zapadnim zemljama je 41 posto.

U Portoriku su na snazi zakoni SAD-a, ali s drugačijom poreznom politikom. Tako kompanije, ovisno od aktivnosti koju obavljaju, dobivaju povlaštenu poreznu stopu od 0 do 1 posto.
 
Novi Zeland se na ovoj listi našao na desetom mjestu iako pokretanje biznisa traje najmanje jedan dan, dok u ostalim zemljama članicama OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) to može potrajati i devet dana.

Na popisu su još Barbados, Guernsey, Australija, Velika Britanija i Bonaire.
 
 

Pročitajte više