Porošenko naredio mobilizaciju vojske, ruske snage približavaju se granici

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko naredio je mobilizaciju vojske u ključnim gradovima na jugi i istoku zemlje u slučaju nove pobunjeničke ofenzive, javlja BBC.

Porošenko je kazao kako bi vojne jedinice trebale zaštiti Mariupolj, Berdjansk, Harkiv i sjever regije Luhansk. Ukrajinski predsjednik naredio je mobilizaciju nakon sastanka šefova sigurnosti zbog izbora održanih u nedjelju na pobunjeničkim područjima u Luhansku i Donecku.

Predsjednik je kazao kako je posvećen mirovnom procesu, no predložio je ukidanje ključne točke tog plana. Mirovni proces započeo je 5. rujna od kada traje prekid vatre.

Ukrajina želi mir, ali je spremna na ofenzivu separatista

"Ukrajina i dalje čvrsto privržena mirovnom planu, ali je spremna suočiti se s pobunjeničkom ofenzivom u slučaju pesimističnog scenarija", rekao je Porošenko na početku sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane.

"Osnovano je nekoliko novih postrojbi i skupina, što će omogućiti suprostavljanje mogućoj ofenzivi na Mariupol, stratešku luku na Azovskom moru, Harkiv, Berdiansk i regiju Dnjetropetrovska", nastavio je.

Kijev ukida "zakon o posebnom statusu"

Vlada bi mogla pojačati kontrole na granici između teritorija pod kontrolom pobunjenika i ostatka zemlje i prekinuti isporuke plina i električne energije prema tom području, objasnio je Porošenko.


Kijev također predviđa ukinuti zakon o "posebnom statusu" separatističkih regija Doneck i Luhansk, usvojen u rujnu, kojim im je za razdoblje od tri godine dao veću autonomiju i mogućnost osnivanja "narodnih milicija", uz jamstvo oprosta za dio pobunjeničkih boraca.

U trenutku izglasavanja tog zakona, to je protumačeno kao "kapitulacija" ukrajinskih vlasti nakon niza vojnih poraza u kontraofenzivi pobunjenika, koji, prema Kijevu i Zapadu, imaju podršku redovnih ruskih postrojbi.

NATO tvrdi da se ruske snage približavaju ukrajinskoj granici

Rusija je vojsku pomaknula bliže ukrajinskoj granici i nastavlja podupirati pobunjenike na istoku te zemlje, objavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Proruski separatisti u nedjelju su održali izbore koje i službeni Kijev i Zapad osuđuju.

"Odnedavno vidimo kako se ruske snage približavaju ukrajinskoj granici", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s povjerenicom EU za vanjske poslove Federicom Mogherini.

"Rusija i dalje podupire separatiste, obučava ih i oprema, a pomaže im i tako što su ruske specijalne snage u istočnim dijelovima Ukrajine", dodao je.

Rusija opovrgava svaku vojnu umiješanost u istočnoukrajinski spor, iako zapadni dužnosnici tvrde da postoje konkretni i brojni dokazi te umiješanosti.

Pročitajte više