Portugalski sveučilišni profesor: Brodove s migrantima treba potopiti, crnčuge i umirovljenike pobiti

Foto: Facebook

PROFESOR ekonomije na sveučilištu Porto Pedro Cosme Vieira zgrozio je europsku javnost tekstovima na svom blogu, a skandal je izbio nakon što je jedan konzervativan zastupnik tamošnje vladajuće stranke PSD citirao njegov blog.

Iako je on s bloga uzeo nešto "normalnije" zapise, tada se otkrilo što sve navedeni profesor piše.

Kako prenosi Deutsche Welle, za izbjegličke brodove u Mediteranu bi, prema riječima profesora, bilo najbolje da ih potope ratni brodovi, a oni koji i prežive bi trebalo "ustrijeliti jednog po jednog". Tako bi možda bilo pobijeno na početku 5.000 ljudi, piše on, ali nakon toga se više nitko ne bi usudio krenuti prema Europi, poručuje neukusno taj portugalski sveučilišni profesor. Već godinama taj profesor nekažnjeno širi rasističke izjave o, kako piše, "crnčugama", a nema mnogo bolje mišljenje niti o umirovljenicima: i njih bi "najbolje bilo pobiti" da prestanu opterećivati blagajnu socijalne skrbi, a uvjeren je i da bi društvo lako prihvatilo "nužni pokolj" kronično bolesnih poput oboljelih od AIDS-a.

Bez reakcije Sveučilišta

Rektor i Sveučilište na profesorov rasizam reagirali su priopćenjem u kojemu su napisali da je ono što on piše njegovo privatno mišljenje.

Pedro Cosme Vieira ne želi davati izjave novinarima, ali niti ne smatra kako je za bilo što kriv. DW prenosi kako se on na svom blogu čudi iznenadnoj "popularnosti", a objašnjava kako poseže za drastičnim primjerima jer su njegovi čitatelji "slabije obrazovani". Kao krunu svega zbog čega se optužuje, piše "da, ja sam rasist" i daje ne osobito inteligentno obrazloženje tog stava: on smatra kako je "rasizam druga strana inteligencije."

No, u međuvremenu je i službeno pokrenut postupak protiv Vieire zbog širenja mržnje među narodima i poziva na kazneno djelo.
 

Pročitajte više